24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikkoavat hiljaiselta ja kylmältä asemalta vauhdikkaasti suuntiinsa. Sellon kauppakeskus ja Leppävaaran kadut ovat kylmät ja autiot torstain ja perjantain välisenä yönä 00.00. Nukkumatti on tänään jo Leppävaaraan unihiekkansa heittänyt.

Keskiyöllä Glo Hotel Sellossa

Tunnelmallisen ja hämärän hotellin aulassa on havaittavissa alkoholinhuuruisia elonmerkkejä. Viisi ihmistä hieman jälkeen puolen yön naureskelee vastaanoton aulabaarissa. Aulan vaimean hissimusiikin säestämä känninen keskustelu muuttuu suosionosoituksiksi, kun liukuovista paikalle saapuu mieshenkilö kainalossaan kebabateria.

Illan juoma on olut. Itsestään varma mieshenkilö siemailee Stella artoistaan ja paljastaa elämän haavekseen saada kaksi toimittajanaista hotellihuoneeseensa. Glo Hotellin vastaanoton yön ritari Janne, 28, aloittaa tilanteesta pelastavan esittelykierroksensa

-          Täällä ysikerroksessa meillä on kokoustilat. Hotellimme kokoustilat ovat itse asiassa aika kovassa käytössä. Tehtävänäni on tänään tarkistaa, että kymmeneltä päättyneen kokouksen jäljiltä tänne ei ole jäänyt ketään ja kaikki on OK, esittelee Janne.

Vaikka arkiviikolla yöt hotellissa ovat hiljaiset, ei vastaanotossa pyöritellä peukaloita.

-          Toimistohommia on enemmän kuin muissa vuoroissa, koska yöllä niitä ehtii tehdä. Raporttien tulostamista –ja syöttämistä sekä laskuja ja varauksia. Aulabaarin sulkeutumisen jälkeen ei pahemmin ole asiakasliikennettä, vain vartija käy kierroksella pari kertaa. Viiden aikaan asiakkaita alkaa taas näkyä ja ennen kuutta menen kattamaan aamubuffettia, avaa Janne vuoronsa sisältöjä.

Kuitenkin vastoin normaalia yhteiskunnan vuorokausirytmiä vastaan oleva ammatinvalinta epäilyttää. Mitä on perheellisen yökyöpelin oma elämä?

-          Teen viisi yövuoroa ja sen jälkeen minulla on viisi vapaapäivää, moni ihmettelee miten saan tämän työn sovitettua perhe-elämään, mielestäni se kuitenkin onnistuu hyvin. Yövuorojen jälkeen täytyy osata tasoittaa rytmit.

-           Ikävää tässä hommassa on ehkä vuorovaikutuksen vähäisyys ja parasta se, että oppii vastuulliseksi – täytyy ottaa asioista itse selvää. Yöllä ei voi soittaa pomolle ja kysyä neuvoa, kertoo herra naureskellen.

Hiljaisuutta ja loputonta hissimusiikkia

Janne kuitenkin kertoo selviävänsä hiljaisista öistä ja hissimusiikin unettavuudesta ilman yltiömäistä kofeiiniriippuvuutta.

-          Kahvia menee noin yksi kuppi ennen vuoron alkua ja kaksi kuppia vuorossa.

 

Aamu saapuu sateen saattelemana

Kello tulee kahdeksan. Aamiaistarjoilu on kerännyt ihmiset ravintolaan. Tarjolla on jos jonkinmoista sapuskaa; muroja on montaa eri sorttia, eikä leivänpäällisistä ole puutetta juotavista puhumattakaan. Ravintolassa parveilee hyvin pukeutuneita ihmisiä, ja aiemmin autiot pöydät ovat nyt varattuja.  

Aulan nojatuoleihin on onneksemme hyvä uppoutua lämmittelemään, ja seuraamaan kuinka hotellin meno on kääntynyt täysin päälaelleen. Ihminen toisensa perään kirjaa itsensä ulos, ja raahaa kantamuksensa hotellin ovista hyiseen sateeseen. Janne tilaa takseja, ja vastaanottoon aamuvuoroon tullut Riikka kirjaa asiakkaita ulos. Aulaan on kokoontunut työporukka odottamaan taksia.

-          Mahtuuko Sanna kyytiin? Tilataanko toinen taksi? kuuluu puheen sorinan seasta.

Istumme ja katsomme aamuun heränneen hotellin hälinää. Yöllä niin rauhallinen, ja tunnelmallinen paikka tuntuu nyt aivan toiselta. Tyylikkyys ei ole muuttunut, mutta tunnelma on hektinen. Kiireestä huolimatta Janne ja Riikka hoitavat homman ystävällisesti kunnialla.

-          Ettekö te ole nukkunut ollenkaan? ohi kulkeva mies kysyy meiltä. Pudistamme päitämme, ja mies jatkaa matkaa.

Tilanne vastaanotossa rauhoittuu parissa tunnissa, kun kello lähenee kymmentä. Ulos kiirehtiviä ihmisiä pyörii aulassa vähemmän, ja joskus muutama ihminen istuu aulaan odottamaan taksia tai seuralaista. Me istumme, ja pysyttelemme hereillä. Ehkä niillä kahdella energiajuomalla ja seitsemällä kupilla kahvia on oma osansa hereillä pysymisessä.

Huoneiden siivoaminen on nopeaa ja tehokasta touhua

Algima Kärson, 27, on työskennellyt Glossa kerroshoitajana vuoden päivät. Nyt hän on juuri saanut muiden kerroshoitajien työlistat valmiiksi, ja aikaa liikenee hiukan jutusteluun.

-          Kerroshoitaja siivoaa noin 20 huonetta päivässä. Suurin osa niistä on lähtevien, ja muutamat asuvien asiakkaiden huoneita. Työvuorot ovat noin kuuden tunnin mittaisia, kertoo Algima.

Huoneen siivoamiseen menee keskimäärin 15 minuuttia. Siinä ajassa ehtii tapahtua paljon. Lakanat, ja pyyhkeet vaihdetaan, kylpyhuone kuurataan ja huone imuroidaan. Lisäksi on monia pieniä nippeliasioita ja yleissiivousta, jotka tulee muistaa. 

-          Parasta tässä työssä on se, että kun saa työnsä tehtyä, pääsee lähtemään kotiin. Ei ole niin, että täytyisi olla vaikkapa tasan kuuteen asti töissä.

Arkisin hotelli täyttyy lähinnä bisnesmiehistä, ja viikonloppuisin huoneissa asuu yleensä vapaa-ajan viettäjiä. Maanantaisin huoneet ovat viikonlopun jäljiltä usein paljon sotkuisempia, kuin arkisin. Likaiset huoneet eivät ole Algiman lempi hommaa, etenkään vaipan ja tupakan katkuiset huoneet.

-          Respan kautta saa paljon asiakkaiden kehuja, mutta myös valituksia, Algima toteaa.

Arki hotellilla jatkuu

Lounasaikaan ravintola Carlito’s on jälleen täynnä. Vastaanotto on rauhallinen, ja ihmisiä kuljeskelee aulassa silloin tällöin. Viimeiset kirjautuvat ulos. Vaimea hälinä kantautuu ravintolasta aulaan. Hissimusiikin kuulee jälleen, kun ruuhka-aika on ohi.

Kuvat ja teksti: Sonja Pyykkönen, Heidi Aaltonen

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_1477: You're a very helpful internet site; could not make it without ya!


«link»
Guest_7912: Great looking web site. Presume you did a bunch of your very own html coding.


«link»
Guest_3589: Quite instructive, looking onward to returning.

«link»
Guest_2375: Thanks, this website is extremely practical.

«link»
Guest_3356: Extremely educational look forward to coming back again.

«link»
Guest_7732: NEED TO SELL A BUSINESS? Do You Need To Sell A Business? Discover the proven techniques to Sell A Small Business within 60 Days without Business Broker Commissions whilst Ensuring You Receive The Best Possible Price For Your Business. STOP! WASTING MONEY ON ADVERTISING BUSINESS BROKER LISTING FEE $1000 BUSINESS SALE PORTAL LISTINGS $1500 OTHER ADVERTISING MEDIA $1500 BROKER SALE COMMISSION $25,000 AVERAGE BUSINESS SALE COST $30,000 We Help You Sell Your Business DISCOVER WHY BUSINESS BROKERS DONT TELL YOU ABOUT THIS SYSTEM DESPITE THE EVER CHANGING MARKETPLACE AND THE WAY WE NOW DO THINGS; THE WAY MOST SMALL TO MEDIUM BUSINESSES ARE MARKETED AND PROMOTED HAS REMAIN UNCHANGED FOR MORE THAN 10 YEARS. AFTER 25 YEARS IN THE INDUSTRY THE ONLY THING THAT HAS REALLY CHANGED IS THE ADVERTISING IN THE PRINT NEWSPAPER HAS LARGELY BEEN REPLACED WITH ONLINE LISTING PORTALS AND INDUSTRY WEBSITES .' Stop Wasting Money
Guest_9578: The exchange had imposed a ban on withdrawals earlier this month.
Experts were concerned that Bitcoins ( «link» ) and other digital currency might be used for illegal activity as they are much easier to exchange and "launder" than other forms of money. The theft is equal to losses of $350 million at current bitcoin costs, however in reality, such a figure is extremely uncertain because of Bitcoin's excessive fluctuations in value and its lack of acceptance as a forex.
Guest_3354: Love the website-- extremely user friendly and great deals to see!


«link»
Guest_5554: Thanks pertaining to delivering these types of very good post.


«link»
Guest_6982: Truly this is a importɑnt websites.

«link»
Guest_4116: Is your website turning the type of profits that it really should be? Are you making enough money? «link» Lots of people are doing Internet marketing, blogging and article websites as a source of income. Overall it's a pretty good tactic. If you put in a lot of hard work you can create a very popular website and then you can either make a lot of money selling products or even just through advertising revenue. But one thing everyone seems to be missing is VIDEO! «link» Video and Interaction is where the internet is going. That is just a plain and simple fact that you can't deny. Just look at the popularity of websites like youtube.com, Veoh.com, DailyMotion ... the list goes on almost forever! You know basic economy right? Supply and demand? Right now videos are IN DEMAND BIG TIME! So if you're not on the supplying end of that equation you're not making the biggest profits! You don't even have to be just starting out. Take whatever website you're using and add video to it! You could gain attention and visitors just by adding random videos. That's how powerful they are! But obviously that's not a good tactic. You want to maximize your profits by adding relavent videos that get people to click ads and buy products! It's easier than it may sound! Red Dog BARE Business and Real Estate Advertising
Guest_8007: betrallysito.it
Guest_8007: www.betrallysito.it
Guest_9176: You have got great information here.

«link»
Guest_8007: «link»
Guest_2615: Wow, stunning portal. Thnx ...

«link»
Guest_8007: «link»
Guest_8382: Great internet website! It looks extremely good!
Keep up the helpful work!

«link»
Guest_1191: I want to to thank you for this wonderful read!!
I certainly loved every little bit of it. I have you book-marked to look at new things you post...

«link»
Guest_1549: I love the knowledge on your website. thnx!

«link»
Guest_7485: Great looking web site. Presume you did a great deal of your very own coding.«link»
Guest_9032: Is your website turning the type of profits that it really should be? Are you making enough money? «link» Lots of people are doing Internet marketing, blogging and article websites as a source of income. Overall it's a pretty good tactic. If you put in a lot of hard work you can create a very popular website and then you can either make a lot of money selling products or even just through advertising revenue. But one thing everyone seems to be missing is VIDEO! «link» Video and Interaction is where the internet is going. That is just a plain and simple fact that you can't deny. Just look at the popularity of websites like youtube.com, Veoh.com, DailyMotion ... the list goes on almost forever! You know basic economy right? Supply and demand? Right now videos are IN DEMAND BIG TIME! So if you're not on the supplying end of that equation you're not making the biggest profits! You don't even have to be just starting out. Take whatever website you're using and add video to it! You could gain attention and visitors just by adding random videos. That's how powerful they are! But obviously that's not a good tactic. You want to maximize your profits by adding relavent videos that get people to click ads and buy products! It's easier than it may sound! Red Dog BARE Business and Real Estate Advertising
Guest_9483: say thanks to a lot for your web site it aids a whole lot.


«link»
Guest_6025: Just want to point out I am just pleased that i stumbled in your page.


«link»
Guest_1236: Naturopathy is a form of alternative medicine and is often referred to as naturopathic medicine or art of healing using natural remedies. Naturopathy uses a holistic approach to cure an illness. A naturopathic doctor understands the body, soul and mind of a person before he starts the treatment. Naturopathy focuses mainly on two areas - the healing ability of body and the lifestyle of a person. Naturopathy stresses on using various therapies such as acupuncture, sauna bath and so on to cure the disease. In early 20th century, naturopathy was practiced in the US on a wider scale than any other country in the Western World. A Brief Look at NaturopathyThe history of naturopathy can be traced back to 400 BC when it was practiced in ancient Greece. However, Dr Benedict Lust is considered the founder of modern-day naturopathy. Dr Lust not only practiced the art of natural healing but also introduced it to the US in the year 1892.Dr Benedict Lust was a student of the hydrotherapy practitioner Father Kneipp.1n 1902, Dr Lust established the American School of Naturopathy.1902-1917 was the formative period of naturopathic medicine and art of natural healing in the US. Dr Lust stressed on the hygiene, diet habits, hydrotherapy and emotional strength as essential tools for a healthy body. He merged herbalism with naturopathic healing. The years ranging from 1918-1937 were known as the halcyon years. During this period, naturopathy gained importance and the public not only supported but also showed a keen interest in naturopathic medicines and therapies. Many states in the US introduced naturopathic license laws during these halcyon years. During late 1920s and early 1930s, many naturopathic journals were circulated among the public in the US. This was done to provide information on how to prevent diseases and maintain a healthy lifestyle. Naturopathic journals emphasized on the eating habits of the common man and focused on taking measures to correct poor eating habits. Naturopathy advises the inclusion of fiber rich food in, and stresses on curtailing red meat from, one's diet.After Dr. Lust's death in 1945, there was a considerable decline in the usage of naturopathic healing methods and therapies in the United States. During this period, more importance was given to allopathic medicines and treatment. During the 1960s, the public of America became more aware of the importance of good nutrition and healthy lifestyles. During this period importance was given to alternative medicines and the science of naturopathy was revived. In 1978, the first naturopathic college, known as the National College of Naturopathic Medicine, was established in America. This was the first registered college for naturopathy. In 1987, Bastyr University became the first naturopathic college to be accredited and recognized by the Council on Naturopathic Medical Education. Today, naturopathy is practiced widely not only in the US but around the globe. Naturopathic therapies should b
Guest_1553: Naturopathy is a form of alternative medicine and is often referred to as naturopathic medicine or art of healing using natural remedies. Naturopathy uses a holistic approach to cure an illness. A naturopathic doctor understands the body, soul and mind of a person before he starts the treatment. Naturopathy focuses mainly on two areas - the healing ability of body and the lifestyle of a person. Naturopathy stresses on using various therapies such as acupuncture, sauna bath and so on to cure the disease. In early 20th century, naturopathy was practiced in the US on a wider scale than any other country in the Western World. A Brief Look at NaturopathyThe history of naturopathy can be traced back to 400 BC when it was practiced in ancient Greece. However, Dr Benedict Lust is considered the founder of modern-day naturopathy. Dr Lust not only practiced the art of natural healing but also introduced it to the US in the year 1892.Dr Benedict Lust was a student of the hydrotherapy practitioner Father Kneipp.1n 1902, Dr Lust established the American School of Naturopathy.1902-1917 was the formative period of naturopathic medicine and art of natural healing in the US. Dr Lust stressed on the hygiene, diet habits, hydrotherapy and emotional strength as essential tools for a healthy body. He merged herbalism with naturopathic healing. The years ranging from 1918-1937 were known as the halcyon years. During this period, naturopathy gained importance and the public not only supported but also showed a keen interest in naturopathic medicines and therapies. Many states in the US introduced naturopathic license laws during these halcyon years. During late 1920s and early 1930s, many naturopathic journals were circulated among the public in the US. This was done to provide information on how to prevent diseases and maintain a healthy lifestyle. Naturopathic journals emphasized on the eating habits of the common man and focused on taking measures to correct poor eating habits. Naturopathy advises the inclusion of fiber rich food in, and stresses on curtailing red meat from, one's diet.After Dr. Lust's death in 1945, there was a considerable decline in the usage of naturopathic healing methods and therapies in the United States. During this period, more importance was given to allopathic medicines and treatment. During the 1960s, the public of America became more aware of the importance of good nutrition and healthy lifestyles. During this period importance was given to alternative medicines and the science of naturopathy was revived. In 1978, the first naturopathic college, known as the National College of Naturopathic Medicine, was established in America. This was the first registered college for naturopathy. In 1987, Bastyr University became the first naturopathic college to be accredited and recognized by the Council on Naturopathic Medical Education. Today, naturopathy is practiced widely not only in the US but around the globe. Naturopathic therapies should b
Guest_5557: So finally the time has come to sell the business. After investing years of your time and uncounted thousands of dollars, it has become successful, providing for your needs and wants, and it's time to enjoy the fruits of your labor. Where do you start? A good time to start thinking about selling a business is right after startup, when it shows signs of beginning to succeed and become self-sustaining. Even if you are planning on bequeathing it to your progeny or a partner, it's never too early to think about what will happen afterwards. The first step is to take your time--selling a business is a complex process and you will only do it once. Confidentiality is a necessity at this point, as word of an impending sale can cause repercussions among employees and business partners (suppliers, customers, etc.) alike. Your position in the business is also a point to consider. If you are the sole proprietor, the decision is yours alone. However, if you are a partner or board member, selling your part of the business will involve more considerations. Finding a good broker is worth any amount of time needed to locate one you are comfortable with. Check the Better Business Bureau for any investigation history, and get referrals from fellow business owners or from industry associations like the International Business Brokers Association (IBBA). This is a non-profit "trade association of business brokers providing education, conferences, professional designations and networking opportunities" (IBBA), as well as professional certifications and boasts over 1300 members. Next, a professional appraiser should be consulted, as just like selling a home, a professional appraisal will give a fair value to begin negotiations with. Keep in mind though, an appraisal is an estimate of the fair value of a business' hard assets, and the market value of the business may be higher or lower, as a business is only worth what someone else is willing to pay. Determining major terms and price are issues that you are going to have to work out with your broker, but a few basic factors come into play: what do you want to get out of the sale? Continuing salary? Lump sum? Stock options? This is a step often overlooked until late in the negotiations, often to the detriment of the seller. Financing the sale is usually about 90% left to the seller. If you can't or won't be willing to cover the costs of the sale, it may not be a good time to sell. Once you and your broker have located a buyer and agreed on a price, a Letter of Intent is drafted. This letter outlines the terms and tentative price in a non-binding document and allows the buyer time to thoroughly investigate the business. This process is subject to Due Diligence, as the onus of discovery is placed upon the buyer and buyer's agent. After the discovery process is completed to both parties' satisfaction, the Purchase Agreement is drafted. This set of paperwork creates a formal agreement between buyer and seller
Guest_8007: «link»
Guest_6808: say thanks to a lot for your internet site it aids a lot.


«link»
Guest_6375: Terrific website you have got here.

«link»
Guest_4311: The exchange had imposed a ban on withdrawals earlier this month.

Litecoin is associate degree elective crypto currency dependent upon Bit coin. "By convention, the first transaction in a block is a special transaction that starts a new coin owned by the creator of the block.

«link»
Guest_3457: When I found this web site I went on to reddit to share it to other folks.«link»
Guest_8007: «link»
Guest_5905: The word 'freelance' in the online world basically refers to the selling of creative writing related services to any company or web site willing to pay. There is a whole industry thriving on the art of creative copywriting. The companies offer challenging copywriting assignments that are also very lucrative.Internet technology has made it possible for businesses of every cadre to bank on a global presence via instant remote access. Freelance jobs are designed to enable the business websites to benefit from regularly updated content, without the in-house team having to bother about the requirement.Freelance Writing OpportunitiesThe jobs are generated on the basis of a contract or project basis. The idea is to complete a project or content development within a set frame of time and achieve the goal of the blog or website. These opportunities can be accessed online. There are hundreds of home based and regular companies that source work from various people and build upon company website content. The work is identified and segregated according to the unique requirements.Among the many freelance writing job opportunities, some of the popular options regularly advertised include blog and catalog writing, composing content for ezines, personal, and corporate copywriting. These opportunities can be availed from the comfort of home at any time. The payments are mostly handled via PayPal in the case of assignments from abroad, while in the case of domestic companies, the HRD handles the remuneration of the special employee segment.Freelance writing jobs are of two basic kinds:Development of fresh, unique content with inherent or learned creative writing skills. Copywriting from the text provided without scope for plagiarism. You could also handle queries and offer regular submissions to ezines, blogs, anthologies, and newspapers, but these, too, would ideally fit into the first category. Some of these jobs that you could consider are:Web content development refers to generating content that is either business specific or hobby specific for websites. Most of the companies that operate via the internet have sites that are searched for clients, with the help of certain business-specific terms. Thus, in order to keep the traffic flowing inward, they pay freelancers to develop and proofread fresh content every fortnight or month, or as per the policy adopted. These jobs are very easily located online, via dedicated resources and with a little experience or experiment in the field, the sky is the limit to tap potential. This kind of online content writing is very much like traditional essay writing and it gives you a good chance to improve your vocabulary and creative writing ability.Web copywriting is restructuring most of the content that is already available on a particular topic or business. Most of the freelance copywriting assignments are related to online sales and promotion of the business. The difference between copywriting and web content development i
Guest_7523: Purchasing a home is likely one of the largest investments you'll make money online legit (Gina ( «link» )) in your lifetime, and making ready yourself to accumulate a mortgage is of utmost importance.
Guest_8007: «link»

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)