24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkeessä. Yön pimeimpään aikaan työn teko seisahtuu neljäksi tunniksi.

13:00

Kolme kerrosta täyttävä Helsingin sanomien toimitus on hiljentynyt työskentelemään. Tietokoneen näppäimistön naputus on lähes ainoa hiljaisuuden rikkoja. Minne ikinä katsookin, niin ympärillään näkee tietokoneiden ääressä istuvia keskittyneen näköisiä ihmisiä. Maisemakonttorin pöydät pursuavat tavaroita ja kodikas sotkuisuus jatkuu työpisteeltä työpisteelle. Ihmiset eivät juoksentele ympäriinsä pää kolmantena jalkana, vaan pysyvät omissa työpisteissään. Puheluja tulee ja menee ja tieto liikkuu.

Tänään pääaiheena ovat aamulla julkaistut vuoden 2011 verotiedot ja vuoden kovatuloisin eli Passeli-ohjelmiston myynyt Heikki Taipale.

”Tämä on iso ja tarkasti suunniteltu juttu”, kertoo Helsingin Sanomien taloustoimittaja Olavi Koistinen verotietojen julkaisun uutisoinnista.

”Tähän osallistuu kymmeniä toimittajia. Minun tehtäväni on tehdä juttu jostakin yllättävästä rikkaasta henkilöstä”, Koistinen kertoo.

”Olen yrittänyt tavoittaa Taipaletta, joka myi Passeli-ohjelman, mutta en ole onnistunut. Yritän saada herran haastattelua ja ottaa selvää hänen taustoistaan.”

Heikki Taipaleella on myös kytköksiä ostoskanavaan ja Aromipesä-nimiseen tuotteeseen.

”Aion ottaa selvää mikä suhde Taipaleella on Aromipesään”, toimittaja naureskelee.

Verotietojen julkistamispäivää on odotettu ja siihen on valmistauduttu jo hyvissä ajoin. Se on tänään median ykkösaihe.

”Tätä on suunniteltu jo useampi viikko, joudumme etukäteen päättämään mitä tietoja aiomme julkaista kun verotiedot ilmestyvät”, taloustoimittaja Jyri Hänninen selittää.

 ”Analysoimme kuka rikastui ja millä keinoilla”, Hänninen jatkaa.

Ihan kenen tahansa verotiedoista ei kuitenkaan olla kiinnostuneita, onhan kyseessä valtakunnan suurin sanomalehti.

”Emme julkaise pelkästään julkkisten tietoja, vaan enimmäkseen esimerkiksi poliitikkojen tietoja.”

Palokuntapalaveri

14:00

Isoimpien toimituksien päälliköt kokoontuvat ”palokuntakokoukseen”. Paikalla on noin kymmenen henkilöä. Kokouksessa käydään lävitse päivän aiheet, tiedustellaan miten jutut ovat edenneet ja onko tullut suuria muutoksia aamun jälkeen. Aiheissa esiintyvät ainakin hirmumyrsky Sandyn vaikutukset öljyn hintaan, taksiryöstöjen vähentyminen ja äänestysinnon romahtaminen. Keskustelua käydään jo maanantain lehdestä. Johdonmukaista keskustelua kestää noin vartin verran, sitten kaikki palaavat omiin toimituksiinsa.

Kaupunkikulttuuri on keskittynyt kahdeksanteen kerrokseen

Sanomatalon kahdeksannesta kerroksesta löytyy muun muassa Nyt-liitteen toimitus ja Radio Helsingin studio. Kerran viikossa ilmestyvän Nyt-liitteen toimituksesta nurkkapöydän luota löytyy toimittaja Matti Koskinen.

”Nyt-liite keskittyy Helsinkiin, kaupunkikulttuuriin. Toimitukseen kuuluu noin 12 henkilöä ja meitä kirjoittavia toimittajia on vain kolme”, Koskinen kertoo.

Onko toimituksessa todella niin hektinen meno, kuin yleensä kuvitellaan?

”Ei kyllä läheskään aina, alkuviikko on kiireellistä aikaa ennen julkaisua”, toimittaja kuvailee.

Kiire on kuitenkin miehen mielestä työn ikävin puoli.

”Kiire... Kun ei ehdi hioa ja fiksata juttuja.”

Juttujen määrässäkin voi olla huimia eroja.

”Vaihtelee tosi paljon. Joskus teen 4-5 juttua, mutta jos kyseessä on joku pääjuttu niin saatan tehdä vain yhden.”

Työskentely tapahtuu suurimmalta osalta toimituksen omissa tiloissa, eikä keikoille lähdetä päivittäin.

”Harvemmin kuin mitä haluaisin, pari kertaa viikossa”, Koskinen harmittelee.

Matti Koskinen kuuluu Nyt-liitteen harvoihin kirjoittaviin toimittajiin.(Kuva: Anni Taipale)

Nyt-liitteen toimituksen ohessa toimii myös menotoimitus.

”Kirjoitamme Hesariin ja Nyt-liitteeseen menopalstaa, TV-palstaa ja radio-ohjelmatietoja”, kertoo menotoimittaja Anni Tiirikainen.

Mistä menovinkit oikeastaan tulevat?

”Niitä lähetetään meille, netissä on lomake sitä varten. Käytännössä niitä tulee satamäärin. Tapahtumajärjestäjät lähettävät meille tietojansa ja etsimme myös itse tietoa, jos on joku kuuma tapahtuma”, Tiirikainen kertoo.

Toimittajan varustukseen kuuluvat luotiliivit

Ulkomaantoimituksessa istuu Kairon-kirjeenvaihtaja, joka on palannut kuukausi sitten vuoden pituiselta Lähi-idän matkaltaan. Matkatavaroita on yhä pahvilaatikoissa kirjoituspöydän edessä. Luotiliivit, kypärän ja satelliittipuhelimen mies on kuitenkin ehtinyt jo purkaa.

”Olen kirjoittamassa esseetä matkastani”, ulkomaantoimittaja Jukka Huusko kertoo.

”Pestistä päätettiin arabikevään jälkeen. Hain paikkaa, koska olen seurannut jo pidemmän aikaa Lähi-idän tilannetta. Pitää lähteä itse paikan päälle, jos haluaa tietää mitä todella tapahtuu”, Huusko kertoo.

Toimittaja korostaa soluttautumista paikallisten joukkoon.

”Kairossa oli kyllä jonkun verran mellakoita, mutta en käyttänyt luotiliivejä koko ajan, koska se ei olisi ollut turvallista. Olisin kiinnittänyt liikaa huomiota, enkä olisi saanut tietää mitä olin halunnut.”

Ulkomaantoimittaja Jukka Huuskolla on vielä matkatavarat purkamatta Lähi-idän matkan jälkeen. (Kuva: Anni Taipale)

Taipaleen haastattelua jahdataan edelleen

16:00

Palataanpa takaisin taloustoimitukseen katsomaan miten juttu on edennyt.

”Yritin tavoitella Heikki Taipaletta ja hänen veljeään Mika Taipaletta”, Olavi Koistinen kertoo.

”Kirjoitin jutun jo valmiiksi Heikki Taipaleen historian pohjalta. Tutustuin vanhoihin mainoksiin. Hän on kaupitellut jo 90-luvulta asti Passeli-ohjelmaa.”

”Ajattelin soittaa vielä kerran tai pari, mutten ajatellut jäädä koko illaksi päivystämään tämän takia”, Koistinen toteaa.

”Nyt-liitteen viime kesänä julkaiseman jutun perusteella Taipaleen veljekset eivät ole kovin halukkaita antamaan haastatteluja”, Koistinen tietää kertoa.

Koistinen ei usko haastattelun ehtivän juttuun mukaan.

”Ehkä yritän vielä keksiä muita keinoja haastattelun saamiseksi. Olisi kuitenkin ollut reilua myös hänen kannaltaan”, Koistinen pohtii.

16:30

Vajaan vartin palaverissa käydään vielä läpi jutut, jotka ovat menossa julkaisuun illan aikana ja huomenna. Sandy-myrsky jatkaa edelleen puheenaiheena, toimittajia on lähetetty Manhattanille tekemään aiheesta reportaasia. Päivän suosituin juttu kertoo naisesta joka oli liian lihava lentämään ja illaksi on luvassa nettihitti koreaa puhuva norsu.

Teksti: Anni Taipale

Deadlinesta ei voi luistaa. (Kuva: Mari Vaara)

19:00

Vähän ennen seitsemää Helsingin Sanomien kulttuurisivuja taitetaan vielä. Seitsemältä sivujen tulee olla valmiina.

”Pallot katosi!”, huudetaan taitosta.

Viimehetken korjaukset ovat taitossa arkipäivää.

”Positiivinen stressi pitää luovan ajattelun virkeänä. Pitää kuitenkin olla realisti ja ymmärtää, ettei lyhyessä ajassa voi tehdä mitään kovin monimutkaista. Kokemus auttaa ymmärtämään mitä ehtii tehdä missäkin ajassa”, taittaja Heikki Hankimo miettii.

Viimeinenkin sivu saadaan valmiiksi.

”Nyt lähti kolmonen!”, Hankimo kailottaa.

Lopulta sivusta löytyy vielä tavutusvirhe. Virhettä on jo vähän liian myöhäistä korjata, eikä siihen päätetä puuttua. Taittajalta pääsee viimeinen huuto:

”Voi ei, täällähän on vielä toinenkin virhe!”

Emma-Leena Ovaskainen siirtyi kuukausi sitten taittajaksi Helsingin Sanomiin Ilta-Sanomista. Kuvassa hän esittelee lopullista sivua ja sivusuunnitelmaa, jossa poseeraa sivumestarin koira. Tänään taitto sujui helposti – toimittajat kirjoittivat oikean pituisia juttuja. (Kuva: Mari Vaara)

Ulkomaanuutisia Suomesta käsin

Ulkomaantoimituksessa on seitsemän aikaan vielä täysi meno päällä. Deskistä kuuluu äreä huuto:

”Kuka teistä vuotaa mun juttuja STT:lle?!”

Toimituksessa naureskellaan. Itse hoksattu uutisjuttu Sisiliasta on päätynyt STT:lle. Huomenna se on kaikilla.

”Ei ole mitään järkeä tehdä lehteä, jossa on pelkkää STT:tä. Omat lähteet ovat todella tärkeitä”, miettii ulkomaantoimittaja Tommi Lempinen.

Ulkomaantoimituksen deskissä on torstai-iltana töissä viisi toimittajaa. Matti Mielonen on juuri palannut Kenian matkalta.

”Puhelin pöllittiin jalkapallo-ottelussa Keniassa, joten vihaan ulkomaalaisia”, Mielonen vitsailee.

Myös vieressä istuva ulkomaantoimittaja Riku Jokinen alkaa päivitellä ikävää sattumusta ulkomaankeikalla:

”Olin matkalla viime viikolla Libyassa ja sitä matkaa varjosti, että reppuni hihna hajosi.”

Työmatkoja kaksikolle ei kuitenkaan kerry kovin montaa vuodessa: Jokinen on tehnyt tänä vuonna kolme ulkomaanmatkaa ja Mielonen kaksi. Suurin osa työstä tehdään ulkomaantoimituksessa Sanomatalossa.

”Päivät ovat juttujen seuraamista – jos juttuaihe tulee, puhelin kouraan ja etsimään ihmisiä jotka puhuu jotain meidän tuntemaa kieltä”, Mielonen kertoo.

”Kolme viidesosaa työvuoroista ulkomaantoimituksessa on ilta- tai yövuoroja, joka on deskityötä: käsitellään päivällä kirjoitettuja juttuja, editoidaan niitä, seurataan uutisia, kirjoitetaan pieniä uutisia. Kaksi viidesosaa on sitten päivävuoroja, joissa voi toteuttaa omia juttuideoita – jotka voi toteuttaa Helsingistä käsin”, kertoo ulkomaantoimittaja Petja Pelli.

Matti Mielonen halusi pukea kuvaan Malmin tunnelin mummoilta ostamansa pipon. Riku Jokinen esittelee työasentoaan. (Kuva: Mari Vaara)

22:00

Helsingin Sanomien ensimmäinen painos lähtee painoon. Toimitus alkaa autioitua. Paikalle jää uutispäällikkö, taittaja, ulkomaantoimittaja, kaupunkitoimittaja, kotimaantoimittaja, urheilutoimittaja, kuvatoimittaja, kuvankäsittelijä ja HS.fi.

”Kynnys uuteen painokseen on aika pieni. Yhden palstan uutisia vaihdetaan aika helposti, että saadaan tuoreimmat uutiset lehteen. Samoin jotain lukuja saatetaan tarkentaa”, Petja Pelli kertoo.

Uutispäällikkö Jussi Pullinen rakentaa Helsingin Sanomien etusivua. (Kuva: Mari Vaara)

23:30

Uudellemaalle ehtivä toinen painos lähtee painoon. Painokseen on päivitetty pörssi, muutettu virheellistä grafiikkaa, lisätty pikku-uutinen kotimaan sivuille ja täydennys ulkomaan uutisiin. Ja urheilusivuja on päivitetty, kuten aina.

”Täällä myllätään ilta illan jälkeen – urheilussa tulee aina toinen painos. Tänään on aika hiljaista, korjasin toiseen painokseen kuvatekstin ja pari kirjoitusvirhettä. Vaan ei urheilusivuilla ole edes paikkoja jos haluaisi vaihtaa pikku-uutisen. Ennen tehtiin enemmän – mutta paperi maksaa”, kertoo urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

00:15

Jos kolmas painos tehtäisiin, se lähtisi nyt.

”Lähes aina tehdään kolmas painos, nyt on poikkeuksellinen päivä kun sitä tehdä”, kertoo uutispäällikkö Hannu Salmi.

”Puoli kahdelta on ihan viimeinen mahdollisuus tehdä uusi painos. Jos tapahtuu jotain dramaattista, soitan täältä painoon ja sanon että pysäyttäkää painokoneet. Sitten herätetään toimittajat ja kuvaajat.”

Toimituksessa on hiljaista. Neljä henkilöä istuu vaitonaisina koneiden ääressä. Kello lyö puoli kaksi eikä mitään dramaattista tapahdu: nyt ei pysäytetä painokoneita vaan lähdetään kotiin.

Teksti: Mari Vaara

Uusi aamu, uudet jutut

05:30

Varhain perjantaiaamuna on pimeää. Helsingin keskustassa suuren lasipalatsin, Sanomatalon, silhuetti nousee majesteettisesti korkeuksiin tummassa yössä. Sanomatalon aulassa nuori vahtimestari tervehtii ystävällisesti taloon tulijaa. 
 
Seitsemännen kerroksen toimituksessa liiketunnistimet huomioivat liikkeen, lähivalot syttyvät. Aluksi maisemakonttorissa näkyy lukuisia työpöytiä, joiden päällä sammutetut tietokoneet odottavat toimittajia. Toimiston toisessa päässä siivooja tyhjentää roskakoreja suuriin roskapusseihin. Tuuletus humisee tasaisesti suuressa, hiljaisessa maisemakonttorissa. 
 
 
Päivän ensimmäinen toimittaja on saapunut töihin. Hän on HS.fi –sivuston verkkotoimittaja Helena Kjellberg, joka on päivittämässä yön tapahtumia verkkouutisiin. Tänään on ollut Kjellbergin mukaan hiljainen uutisaamu, mikä johtunee eilisestä veropäivästä. 
 
”Verkkotoimittaminen on nopeatempoista. Juttu tehdään palasina. Jos nyt tapahtuu jotain ja siitä tehdään uutinen verkkoon, voidaan aluksi laittaa 2-3 lausetta. Sen jälkeen uutista päivitetään koko ajan”, kuvailee Kjellberg. 
 
”Tässä työssä on oltava kaikista aiheista kiinnostunut. Me tehdään päiväkohtaisesti uutisia laidasta laitaan, myös urheilun uutisia. Deadlinea ei ole, koska koko ajan tehdään juttuja”, tiivistää Kjellberg.
 
”Tämä työ on hektistä koko päivän. Tämä työ vaatii erityisesti nopeutta, hyviä hermoja, hyvää uutisnenää, hyvää yleissivistystä, hyvää kielitaitoa” luettelee Kjellberg.
 
Aamun kuluessa päälliköitä ja toimittajia saapuu maisemakonttoriin hilpeästi keskenään jutellen.
 

Aamupalavereissa tarkastellaan työn tuloksia

 
09:00 
 
 
Alkaa päivittäinen aamupalaveri. Tällä kertaa eri toimitusten kaksikymmentäkolme päälliköä on koolla vastaavan päätoimittajan Mikael Pentikäisen kanssa. Seuraavan puolen tunnin aikana tarkastellaan Helsingin Sanomien eilisen lehden otsikoita, kuvia, linjoja, taittoja, hyviä tarinoita, kiinnostavia tyyppejä ja sitä, miten joitakin juttuja olisi voinut tehdä toisin. Nopeasti tarkistetaan myös HS.fi-verkkouutisten tilanne. Samalla valikoidaan osa huomisen lehden uutisista. 
 
Ensimmäistä kertaa mukana aamupalaverissa ovat myös Nelosen uutisten uutisankkurit Marco Bjurström ja Mikko Hirvonen, jotka ovat siirtymässä Helsingin Sanomien tiloihin työskentelemään. 
 

”Uutismiehen unelmaduuni”

 
 
Kun Mikael Pentikäinen valittiin Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi helmikuussa 2010, hän kertoi Ilta Sanomien toimittajalle, että hän sai ”uutismiehen unelmaduunin”. Miksi hän näin sanoi?
 
”Siihen on monta näkökulmaa. Vastaavana päätoimittajana on erittäin hyvin ajanhermolla ja voi halutessaan vaikuttaa, miten maailmasta kerrotaan. Uusien muutosten myötä, kun aikakauslehtien, verkkouutisten ja radion lisäksi tulee mukaan Nelosen uutiset, muodostuu tämä monikanavaisuus, joka on ainutlaatuista Suomessa”, selvittää Pentikäinen.
 
” Päivittäinen lehden tekeminen on aina pieni ihme. Aika tyhjästä lähdetään liikkeelle. Tämä on mielenkiintoinen proseduuri, menettelytapa. Koko ajan sykkivä. Se mitä me valitaan agendalle, vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun”, arvioi Pentikäinen. 
 
Mitä ovatkaan vastaavan päätoimittajan ja Helsingin Sanomien päätehtävät?
 
”Vastaavan päätoimittajan päätehtävä on johtaa Helsingin Sanomien koko toimitusta. Minulla on vastuullani kokonaisuus, että toteutetaan sitä linjaa, minkä kustantajayhteisö, hyvä journalistinen tapa ja sananvapauslaki ovat antaneet ”, kertoo Pentikäinen.
 
”Helsingin Sanomien päätehtävä Suomessa on kertoa olennainen maailmasta laadukkaasti ja kiinnostavasti. Tähän liittyy monenlaisia näkökulmia: meidän tulee pitää Suomen puolta, ajaa Suomen asiaa, painotus on pääkaupunkiseudulla. Samalla monien ulkomaille lähetettyjen toimittajien kautta lukijoita pidetään ajan tasalla myös maailmalta”, kertoo Pentikäinen. 
 
”Lehden tekemisen prosessi on sadassa vuodessa äärimmäisen hioutunut. Helsingin Sanomat on koneisto, joka toimittaa joka päivä uutisia miljoonalle lukijalle”, tiivistää Pentikäinen. 

 

"Hyvää laadukasta journalismia, jonka äärellä voi viihtyä"

 
10:30
 
Noin puoli yhdentoista aikoihin alkaa perjantaisin pidettävä Nyt-liitteen viikkopalaveri. Ennen viikkopalaveria ehtii Menotoimituksen työnjohtaja ja Nyt-liitteen tuottaja Laura Lennes kertoa, että maanantai ja tiistai ovat kiireisiä aikoja Nyt-liitteen toimituksessa, sillä liite on oltava valmiina tiistaina. 
 
”Mun mielestä Nyt-liitteen tavoiteena on olla hyvää laadukasta journalismia, jonka äärellä voi viihtyä”, kertoo Lennes, korostaen, että mielipide on hänen omansa.
 
 
Nyt-liitteen iältään nuori toimittajakunta istuu viikkopalaveriin esimiehensä Juhani Mykkäsen kanssa.  Palaverissa vierailulla olevien esittelyn jälkeen aloitetaan uusimman Nyt-liitteen arviointi. Ensimmäisenä palautetta antaa vieraileva palautteen antaja, Helsingin Sanomien taloustoimittaja Olavi Koistinen. Arviointi aloitetaan kannesta ja edetään aukeama kerrallaan loppuun saakka. 
 
”Mutta kuka on Arto Sivonen?”, ihmettelee Koistinen.
 
Perjantaina puolen päivän aikaan toimitus jää jatkamaan keskittynyttä työskentelyään uusien juttujen kimpussa.
 
Teksti: Tarja Vänskä
 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_8289: ecommerce platforms for small business ( «link» ) can be one of many glorious selections for businesses to grab the attention of new customer throughout the globe.
Guest_5704: A informação é NEGATIVA conseguir quitoplan reclamaçőes ( «link» ) no Armazém Acessível em outras palavras dentro de alguma diferente conjunto de páginas da internet que recusa faça-se administrativo do fabricante.
Guest_8749: Especially insightful look ahead to returning.


«link»
Guest_4112: Incredibⅼy insightful, look onward to visiting again.

«link»
Guest_4225: Passion the site-- very individual pleasant and lots to see!


«link»
Guest_1995: Very good webpage you have going here.

«link»
Guest_1308: Thanks for any other informative website.

Where else could I get that kind of info written in such a perfect approach? I have a venture that I'm simply now working on, and I have been at the look out for such info.

«link»
Guest_3815: thank a lot for yoսr site it һelps a lot.

«link»
Guest_8562: Keep up the good job and generating the crowd!

«link»
Guest_3658: The bedroom is the most private and your first and last resort for relaxation. Unfortunately, most people use the bedroom to just sleep. A bedroom if properly utilized can be a place for relaxation, meditation and even have a small massage table. Everyone comes back home tired after their day at work to get some rest. Rest doesn't necessarily mean sleeping. Rest can be anything from watching television to getting a relaxing massage or playing checkers. Every bedroom has almost the same furniture, which is a bed and tables, some decorations, curtains etc. So what is the best way to convert your bedroom into a relaxing suite and at the same time add some color to it? First let us understand that the bed is a place where you take rest. To make it more comfortable you can use double cushions and colorful bed sheets or a bed spread. One of the finest ways to redesign your bedroom is by using Moroccan bedroom decor. Today, Moroccan decor is an extremely popular interior design option for most modern homes as well as eco homes. This is because the Moroccan bedroom decor includes the use of dramatic colors as well as toned colors, which bring to life the beautiful and intricately designed patterns on the elegant Moroccan fabrics. Converting a bedroom into an exotic Moroccan dream is an exciting as well as a tedious option but the result can be absolutely magical. You can choose anything from the exquisite Moroccan furniture to the colorful Moroccan bedding and other decorations that will set your heart on fire and bring out the deep fires of passion. Moroccan bedroom accessories come in a huge variety to satisfy every taste and fit in snugly in every bedroom. Most of the Moroccan bedding designs are in spicy colors and can be customized to match the color scheme on your bedroom walls. You can use a Moroccan bed or make one on the ground. If you make a bed that has the minimum ground clearance then you can give it an earthy feel and touch with more browns, beige and other earth color Bedspreads-Pillows: You can add some equally colorful pillows or cushions to give your bedroom the ethnic look. Moroccan fabrics are soft and have embroidered silk will that will provide that exotic look. For example, a tribal bedspread is hand made and stitched. It has detailed embroidery and features small mirrors amidst a hue of brilliant colors than can vary from gold, sage, or chocolate on a cinnamon background. Imagine the impact of such a color; it will give your bed an earthen touch and feel. If you don't like bright colors then you can look a Berber bed spread, which comes in tones of blue, purple and sage. Absolutely relaxing for the eyes, it has intricate designs that are hand stitched. Nightstands, Accent Tables and Shelves: Zouaga Furniture is a typical Moroccan design from the Berber tribal mountains of the Atlas. Hand painted furniture with bright colors and improvised designs and shapes from shelves to the world renowned hexagonal tables and nightstands. Moroc
Guest_7821: You've the most effective webpages.

«link»
Guest_9028: Terrific web ⲣɑɡe you've there.

«link»
Guest_7374: Would love to perpetually get updated outstanding website!


«link»
Guest_8814: Maintain the incredible job !! Lovin' it!
cheap nhl jerseys ( «link» )https://www.makeacustom.com/wp-content/uploads/iphone-case.html
Guest_6887: Over the next few years, with fuel prices expected to steadily increase even more, the sale of small cars is set to rocket.
The clear winner in the A-Class at the moment appears to be the Lotus Exige '06, which is a mid-engine rear-wheel drive car that started just within the confines of A-class with a PI of 510. The federal government provides you a proportionate deduction from your taxes equivalent to the complete valued from your car donation.

«link»
Guest_7011: Great internet site! It looks extremely professional! Sustain the helpful work!wholesale NBA jerseys (logozee.com ( «link» ))
Guest_9901: As strange as it may sound, we can learn a great deal about how to prioritize our lives by taking a few moments and watching a sea turtle. That may sound crazy, but it?s true. Sometimes major life lessons come from the most unlikely of sources. When it comes to prioritization, sea turtles are experts. If you are like most people, you probably find yourself in a bit of a quandary each day. There are more things to accomplish, than there is time to work on them. You are in a constant battle to stay ahead of the ?To Do? list items that are added by you and other people. Short of going sleepless for a few days each week, it seems impossible to take care of everything. Sound familiar? Then it is time to watch a sea turtle. Sea turtles face a similar ?To Do? list problem every time they swim. Only they are experts at prioritization. They only expend their energy on things that help them accomplish the most important goals they are trying to achieve. For example, when they are going away from the shore, they don?t waste any energy paddling against waves that are coming at them. Instead, they float, hold their ground, and then when the waves are sweeping out from shore and in the direction they want to go, they paddle their flippers and use the outgoing waves to their advantage. Using this method, they never waste their energy on things that can?t help them. We can learn a lot from this because we face a similar struggle in our everyday lives. Only for us, the incoming and outgoing waves aren?t composed of water. In our lives the incoming waves are made up of all the people, activities, and things that are trying to get our attention, energy, and time, but don?t support what we are trying to achieve. The outgoing waves are the people, activities, and things that can help us fulfill what we are trying to achieve. If we aren?t careful, we waste all of our time and energy on the outgoing waves and are left with no time and no energy to spend on what we want or need to accomplish. Think of your average day. How many people are trying to get you to spend your time and energy on them? E-mails, faxes, phone calls, mail, meeting invitations, advertisements, it is an almost non-stop barrage. Just the mail we get delivered to our homes would take up most of the day if we participated in every activity, sale, and service offering we get notified about. And that is just the mail. At work we have people who want to meet with us, get our advice, and have us help them. In our personal lives people want to capture our attention for television time, places to eat, shopping bargains and a multitude of other offerings. It can quickly become overwhelming. But don?t despair. By taking a few cues from the sea turtle, we can quickly re-prioritize on what is important. Turtle Tip #1- Define Your Goals Each Monday put together a list of the six most important goals you are working toward. Three should be work related, and three should be personal. A particular goal may be on you
Guest_2038: I adore this ѡebsite - its so usefull and helpfull.


«link»
Guest_2938: Some really interesting info, well written and generally user friendly.«link»
Guest_3469: Exceptionally individual friendly site. Immense information offered on few gos to.


«link»
Guest_2477: Sᥙstain the helpfᥙl job and generating the crowd!


«link»
Guest_1545: Great internet site! It looks extremely expert!

Keep up the excellent work!

«link» sheet/Topcon-Hiper-V-Edited-1.pdf
Guest_1642: You've one of the best internet websites.

«link» sheet/Trimble-5800-GPS-Rover-III-Edited-1.pdf
Guest_2288: Medical wigs are good for the people who are losing their hair or have lost their hair due to certain reasons. Today for any women, hair is associated with femininity and health, so they choose to maintain that look by wearing wigs. Being today's woman, you should know that wigs can make all the difference in helping you to look beautiful and also feel better about experiencing hair loss. Currently available medical wigs have adjustable caps, and few of them have spaces to put double-sided tape for a more secure and comfortable fit. Coping with hair loss is just one of many aspects of cancer treatment that patients used to face. If any women suffering from cancer her hair started falling, and there the role of wigs come in. The hair begins to fall out due to follicles that are weakened because of chemotherapy treatment. As a result cancer women patients to maintain their social status and appearance consider wearing wigs for this reason. But Style and comfort go hand in hand when it comes to finding a suitable wig for medical hair loss. As important to find wigs to look great after wearing so also should able to give softness, comfortability and easiness in wearing. Mostly rich cancer women patients see such factors while wearing stylish, and colorful wigs. Unfortunately due to its high demand wigs are not available in cheaper prices. Some women may feel burden of purchasing an affordable, high-quality piece due to stress and wastage of time. This is the reason that many organizations offer free wigs for cancer patients. There are many reputable organizations who are indulge in provding free wigs to cancer patients and women who have already gone through it. One such organization is American Cancer Society (ACS) who provides free wigs through their wig banks. Another is CancerCare, which is a national non-profit organization dedicated in providing completely free and professional support services to cancer patients, and anyone affected by the disease, offers wigs at no charge. So if you're one of these cancer patients can contact them. Wigs fashion is most countable in high society and rich business or professinal women who are infected with this disease. These women can spend any price for maintaing their appearance and status besides looking beautiful for medical wigs.
«link» ( «link» )
Guest_2934: You have probably the greatest webpages.

«link»
Guest_6465: Many thanks, thіs site is very handy.

«link»
Guest_4841: I benefit from cһecking your web sites. Thanks a ton!

«link»
Guest_5740: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_1869: I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup?
I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

«link»
Guest_4470: Description: The Silky Terrier is something of a low set dog, with small bones and a tail nearly as long their body, although this is commonly docked, except in Europe where the practice of docking is illegal except for medical reasons. Whilst these dogs are short their hair is quite long reaching most of the way to the ground. Standing some 9-10 inches tall and weighing 8-11 pounds, with the male dogs being slightly larger than the female bitch. Their hair is a single coat and some five to 6 inches long, and can come in a variety of shades of red, blue, or tan, and is traditionally with a centre parting. History: The Silky Terrier was first bred by crossing the Australian Terrier with the Yorkshire terrier, in the late 19th century. The reason behind this breeding was to improve the colour of their coat. The Australian Terrier and silky Terrier were considered of the same breed, in 1955 it came about that the breed was separated, and the silky Terrier of today was officially born. The AKC first recognized this breed in 1959. However, a standard was not set until 1962, and in 1967 the standard was updated. Originally bred to be a pet only, they are very swift and have been known to hunt and catch rodents. Temperament: Whilst being intelligent, sociable and affectionate, the Silky Terrier breed is surprisingly courageous for its size and being sturdy, may well surprise you as to what they will stand up against. They are quite clever and active, and for their size can put on a relatively good turn of speed. They are quite happy diggers, and love to be part of all the activities in the home. Training is essential and you need to assert yourself over your dog in a firm and gentle manner, or small dog syndrome will be your price. Very good with small children, and large children alike, as long as the dog is aware of its place within the hierarchy. Unfortunately silky Terriers are not to be trusted with non-canine pets, especially those that are smaller than them. Training of these dogs is fairly straightforward as they are eager learners. Whilst being docile, they do make a good watchdog alerting you to anything unusual. Health issues: The Silky Terrier are considered a healthy breed living some 12 to 15 years. However, there are some minor health concerns. The risk of diabetes and epilepsy is not unknown, tracheal collapse has also occurred in some of this breed. Because of their short legs and long body, they can also suffer with disc problems in their back. The, fairly normal, elbow and knee problems can also occur in the Silky Terrier. Grooming: As it has long hair the Silky Terrier is prone to matting and tangles, which will require daily brushing. Bathing should be carried out quite frequently, to keep their coat in top condition, with a mild or dry shampoo. After bathing, it is essential to dry your pet correctly. Their coat will require occasional trimming, which will probably be best done at a salon, unless you are a suitably experienced your
Guest_2539: VPNs have become quite popular in today's world. Their usage in the corporate world has been prevalent since the 1990s. The high number of data breach attacks has perhaps opened people's eyes finally. The decision that plagues most, though, is which VPN to go for. At hide.me, we make it easier for you to protect your online identity and secure your precious information online. Without a doubt, hide.me is the best VPN in the market today. But, here in this post, we would like to explain to you that why hide.me should be the first choice for travellers. About hide.me Established in 2012 and based in Malaysia, it could be said that hide.me is a relatively new VPN company. However, in its short time of operation, it has grown at a stupendous rate and established itself as one of the front-runners in the VPN market. Our operation was initiated with the agenda of providing internet users the best protection with the fastest speeds, and in this 4 years of existence, we have done just that. Why hide.me is one of the Best VPN Service People use a VPN for anonymizing themselves, hiding their internet activity from trackers and government authorities, and making sure that the sensitive information they share over the internet is secure. A good VPN fulfills all these requirements. But if you talk about the best VPN providers, they give something extra to their users. We take a look at what makes hide.me truly one of the best travelers VPN in the market today. 1. VPN for Best Internet Security hide.me provides you the best protection while using the internet at the airport, coffee shop, plane, or in your hotel room. The security and confidentiality of your data and identity are the utmost priority and with the help of superior encryption techniques, hide.me provides you the best internet security. It also protect you from IP from DNS leaks, and DDOS attacks. 2. Great Global Coverage With over a 100 servers in more than 29 countries of the world, hide.me offers quite an impressive global coverage to its customers. So, if you are afraid that you might miss the last episode of your favorite show while travelling then we can help. With hide.me you can enjoy all your favorite movies and TV shows even if you are in the jungles of Africa. All you need is the internet and hide.me subscription. Although there are other VPNs that offer more servers, hide.me's global coverage is sufficient to make sure that you do not suffer from connection dropouts or other problems. 3. Respect for Privacy While a VPN hides your internet activity from your ISP, your IP is still visible to your VPN provider. That is why it is important to use a VPN that does not keep activity logs and lets you know just what is recorded. hide.me has one of the most transparent privacy policies on its website and records only a user's email address. No personally identifiable information is recorded. Your internet activity is not recorded or shared under any circumstances, keeping your activity and ident
Guest_9575: Add Fitness to Your Christmas Wish ListAdd Fitness to Your Christmas Wish ListIt?s that time again; time to start buying holiday gifts for friends and families. While you?re out finding the perfect present for them, though, consider what it is you want to receive this year. If you are like many people who are hoping to get in shape and lose weight, you may want to add some of the top fitness products to your wish list this season.  You should also consider these presents for loved ones who share your goal for a healthier life. HTML clipboardEveryone has their own preferred method of working out and getting into shape. Thankfully, though, there is surely a fit gift to suit every personality. For example, people who love to work out with a group are likely to appreciate a membership to a gym or health club. Get one for your best friend, and sign yourself up too. Then, you can go together and make getting into shape a social experience. Another great option is to sign up for a fun class. Get a gift certificate for a local dance studio and learn to strut your stuff, or hit the yoga mat to discover a new way of healing your body and your mind.If you and your friends already share a fitness hobby, you can get great gear to step it up a notch. Love to bike? Consider getting a pair of quality fitness sunglasses or a mileage tracker for your cycle. If running is your thing, check out the latest shoes that record how far and how fast you run. Other great options for any sport are heart rate monitors, music players, and environmentally friendly sport bottles.The gym may not be the place for everyone, though. If you are someone who prefers to get sweaty in solitude, your best gifts are likely to be found in the DVD section. Add a few of the top video workout products to your wish list and clear a space in front of the TV. With the recent surge in fitness interest, there are hundreds of great programs to choose from. If I were making a recommendation, I would consider P90X, 10 Minute Trainer or Turbo Jam! Everything from pilates to kickboxing can be done right in your own home with the aid of your DVD player!If the television isn?t quite personal enough, consider a paid membership to an online training site. You can gain access to personalized workouts and nutrition info. Most sites even let you download routines to your iPod or mp3 player. They also let you record your progress and celebrate your successes. Plus, it?s easy to sign up with a friend and send each other progress reports.No matter what your interests, there is sure to be a fitness gift perfect for you or another exercise enthusiast in your life. So, drop a few hints to family and friends to let them know which of these fit gifts you?re hoping to unwrap this season. Don?t think they?ll get it right? Splurge on yourself this year. You deserve it!Source: Free Articles from ArticlesFactory.comABOUT THE AUTHORHTML clipboardRobert Harden, fitness coach at Extremely-Fit, invites you to visit «link»
Guest_3545: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_3800: Many thanks, this website is very helpful.

«link»
Guest_1630: Great internet site! It looks really good! Sustain the great work!


«link»
Guest_7408: I love this website - its so usefull and һelpfull.«link»

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)