24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Steissi

Koko vuorokausi ihan steissillä

 

 

Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen päivänä, alkamassa on kahdenkymmenenneljän tunnin päivystys Helsingin rautatieasemalla.

Pieni kahvila asemahallissa, tarjoaa täydellisen paikan asemalaiturin tarkkailuun sisältä käsin. Laitureilla on hiljaista verrattuna asemahallin hälinään. Silloin tällöin lähijuna saapuu asemalle ja lauma ihmisiä kipittää kukin omaan suuntaansa. Pään päällä pomppiva pulu tuo viihdettä aseman hiljaiseloon. Kahvilan linnunkakkainen lasikatto tarjoaa mahdollisuuden tutkia pulujen pelit ja vehkeet alhaalta päin.

Lasiseinän toisella puolella nahkatakkinen mies on jo puolen tunnin ajan puhunut puhelimeensa. Mies siirtyy aseman kulmaan luullen olevansa katseilta suojassa, ottaa huikan viinapullosta ja katoaa matkalaukkuineen sisälle asemahalliin.

Hetkeä myöhemmin kaksi miestä kävelee ohi kun heidän muovikassinsa yllättäen hajoavat ja tavarat leviävät ympäri laituria. Toinen miehistä häipyy hakemaan uusia muovipusseja, toisen jäädessä lukemaan Mannerheimista kertovaa kirjaa Helsinki-pipo pääsään. Miehillä sattuu olemaan mukanaan rikkaharja, jolla pipopäinen herrasmies alkaa harjata laiturille levinnyttä purua.

Kello yhden aikaan rautatieaseman aulassa on vipinää. Perässä vedettävien matkalaukkujen määrästä päätellen turistit ovat liikenteessä. Lipunmyyntiautomaatin vieressä päivystää kaksi VR:n palveluneuvojaa.

”Työskentelemme lipunmyynnissä, mutta välillä on vuoroja jolloin tulemme tänne päivystämään. Opastamme muun muassa lippuautomaattien käytössä, ihmiset ovat hyvin arkoja käyttämään niitä”, toinen naisista, Helena kertoo.

Rakkaudentunnustuksia ja serenadeja rautatieasemalla

Puoli kahdelta kauppakujan tasaiseen rauhaan tullee säpinää. ”Mä rakastan sua yli kaiken”, yksinäinen nainen kailottaa taukoamatta. Muutama ihminen luikkii karkuun ja pian paikalle saapuvat vartijat. Pienen suostuttelun jälkeen nainen siirtyy ulos, mutta heti vartijoiden lähdettyä nainen hiipii takaisin ja katoaa kauppakujaa vastakkaiseen suuntaan. Lattialle jää naisen saalis iltapäivälehti, pari tyhjää viinapulloa ja kahdet sulkakorvakorut.

Kello tulee puoli kolme – aika tutustua rautatieaseman ravintola Elielin tarjontaan. Maksamani ruoka on loppu, ja jostain syystä pöydässäni tuulee. Lopulta nautin haaleaa tomaattipiirakkaa hiukset hulmuten. Ravintolaan saapuu myös kolmen hengen kameraryhmä ihastelemaan vanhan salin arkkitehtuuria. Naiset tutkivat koristeellisia pylväitä niin, että kasvot ovat revetä hymystä. Stressaantuneen oloinen vuoropäällikkö juoksee ympäriinsä puhelin kädessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aika rientää, kello on jo neljä kun istun lipunmyyntihallin penkille Johanna Vuoriston kanssa. Vuoristo on yksi noin kahdestatoista vuorossa olevasta palveluneuvojasta. VR:llä hän on työskennellyt jo reilut 29 vuotta ”kesätöissä”.

”Pääasiassa työtehtäviini kuuluu lipunmyyntiä, mutta työ on varsinkin kesäisin ja nyt venäläisten loma-aikaan paljon myös turistineuvontaa. Kysymyksiä tulee muustakin kuin junista, esimerkiksi hotelleista”, Vuoristo kertoo.

Juuri tähän aikaan, kolmen ja kuuden välillä on yleensä päivän vilkkain ajankohta.

”Eräs mies osti tänään kuusi autopakettia. Kassalla meni 45 minuuttia ja myöhästyin ruokatunnilta. Muuten tänään on ollut ihan tavallinen ja rauhallinen päivä”, Johanna kertoo.

Parasta palveluneuvojan työssä on Johannan mukaan asiakaspalvelu, kiire tosin asettaa työlle haasteita.

”Vaikeita tilanteita tulee kun on kiire ja sata ihmistä on jonossa. Vartijoiden apua tarvitaan silloin tällöin. Fyysistä väkivaltaa ei ole esiintynyt, mutta joskus huutamista ja häirintää”, Johanna kertoo työn varjopuolista.

Pitkään VR:llä työskennelleen Johannan uraan mahtuu myös hauskoja hetkiä.

”Entisillä pikakassoilla myynti tapahtui mikrofoninen kautta. Kerran viisi italialaista nuorta miestä lauloi minulle yhteen ääneen serenadin mikrofoniin. Halli oli täynnä ihmisiä”, Vuoristo nauraa.

Ihan tavallinen ilta

Viiden aikaan ulkona on jo pimeää. Lippuhallin penkillä näkyy yhtäkkiä tuttu naama. Aiemmin rakkaudesta pakahtunut nainen on siirtynyt halliin jupisemaan itsekseen.

 Elielinaukiolle johtavassa hallissa seisoo ranskalainen nuoripari kantamustensa kanssa.

”Saavuimme juuri Helsinkiin, olemme Suomessa ensimmäistä kertaa. Sunnuntaina matkustamme Jyväskylään tapaamaan ystäväämme”, Pierre ja Mathilde kertovat.

Rautatieaseman alakerran tavarasäilytyksessä on hiljaista.

”Ihan tavallinen iltavuoro tässä on meneillään, teemme töitä kahdessa vuorossa. Kiireisintä on elokuussa, mutta muuten on ihan tasainen rytmi päällä. Tavarasäilytyksen lisäksi vastaamme vammaispalveluista”, tiskin takana asiakkaita odottava Jorma kertoo.

Puoli seitsemän aikaan istahdan asemahalliin odottamaan vuoronvaihtoa. Päivä kääntyy illaksi ja Helsingin rautatieasemalla alkavat iltarutiinit.

 

 

 

 

 

Iltavuoro astuu kehiin

Rautatieasema, tuo Helsingin keskustan liittymäkohta. Tuo yöaikaan kartettu rakennus jossa liikkuu ties ketä. Onko tämä kuitenkaan totta?

Toimittaja lähti seisoskelemaan kuuluisalle steissille kello 19–02 välisenä aikana, ja katsoi mitä tapahtui.

18.58 Toimittaja näkee vartin katselun jälkeen ensimmäiset vartijat, jotka kävelevät kiireettömästi ihmisvilinässä. Tähän aikaan näkyy vielä paljon teiniporukoita, jotka joko ovat matkalla jonnekin, tai vain viettävät aikaansa sisätiloissa lämpimässä. Ihmisvilinä ei näytä vähentyvän ollenkaan.

20.00 toimittaja istuu pöytään Pullman Barissa, ja litkii hienosta kupista laihahkoa kahvia. Vastapäätä istuu mies, joka kertoo tulevansa paikalle muuten vain.

- Tulin tänne leikkaamaan musiikkia, ikkunasta näkee hyvin ja voi bongailla ihmisiä. Se on inspiroivaa.

 The Pullman Bar sijaitsee Rautatieaseman toisessa kerroksesta, josta tosiaan on hyvät näkymät aseman sisätiloihin.

- Käy sinäkin valittamassa tuosta mainostarrasta!  Se peittää näkyvyyttä liikaa, mies kehottaa pilke silmäkulmassa.

Hän kertoo asema-alueella näkyvän vaikka minkälaisia ihmisiä

- Kerran näin ihmisen, joka käveli selkä menosuuntaan edestakaisin.

Väki vähenee

22.00 Viereen istahtaa miesten nahkatakkiin ja hieman vinossa olevaan peruukkiin sonnustautunut täti. Hän haluaa tietää uskonnollisesta kasvatuksesta, jonka toimittaja on tai ei ole saanut.

- Et pääse taivaaseen, jos sinua ei ole kastettu. Vieläkin kuule kerkiää. Jumala ei pelasta sinun sieluasi, ellei sinua ole kastettu. Raamattu on kuule tärkeä kirja, sitä pitäisi lukea päivittäin.

Ennen kuin toimittaja kerkeää vastaamaan mitään kovin nasevaa, siirtyy nainen tenttaamaan keski-ikäistä miestä aiheesta.

Yritän päästä mukavannäköisen vartijan juttusille, hän kuitenkin äyskähtää tylysti takaisin.

- Kyllä kaikki tietää, minkälaista tämä meno täällä on. Siitä voi lukea lehdistä.

Rautatieasema hiljenee koko ajan, yhä vähemmän ihmisiä liikkuu ympäriinsä, ja juniakin kulkee vähemmän.

Missä kaikki ovat?

Kello lähestyy puolta yötä ja viimeisetkin kioskit ja baarit sulkevat ovensa, ja työntekijät herättävät niissä torkkuvat matkalaiset. Pääovet suljetaan ja sisään asemalle pääsee vain sivuovista. Ensimmäinen toimittajaa lähestyvä ihminen on Aliksi esittäytynyt mies, joka kovasti haluaa olla ystäviä. Ali kuitenkin katoaa tummenevaan yöhön ja toimittaja palaa sisään lämpimään.

Sisälläkään ei ole enää kuin kourallinen ihmisiä. Nuori mies harjoittelee tanssiaskelia peilaten itseään R-kioskin lasista, hän kerää paljon katseita, jotka eivät kuitenkaan tunnu haittaavan kuvioihin uppoutunutta miestä.

00.40 Ainoat hieman uhkaaviksi luokiteltavat ihmiset ovat kaksi iloista laitapuolen kulkijaa, jotka alkavat laulaa iskelmiä, vieläpä yllättävän hyvin. Pian laulut vaihtuvat maa on niin kauniiseen, sekä kaikkien tuntemaan Ihhahhaa-renkutukseen.

01.10 Rautatieasemalla aikaansa viettävät ihmiset voi laskea omilla raajoilla, jo sormetkin riittävät. Rauhan ja hiljaisuuden rikkoo möreä-ääninen pikkukoira, sekä hilpeä HIFK-fani, joka kehottaa kirjoittamaan sanelun mukaan ylös.

- Kirjoita sinne, että tapasit oudon tyypin, joka oli oikeastaan ihan hauska, ja että Blues – HIFK 2-1!

Siivoojat alkavat pyöriä käytävillä, ja vartijat katsovat ihmisiä merkitsevästi, pian asema suljetaan kolmeksi tunniksi. On kotiinlähdön aika, seuraava vuorolainen tulee päivystämään viidestä lähtien.

Mitä bongasin:

Laitapuolen kulkijat: 10
Koirat: 11
Hauskat päähineet: 19

Viimeinen vahtivuoro käynnistyy

Rautatieaseman ovet aukeavat aamulla kello viisi. Paikanpäällä on vielä pimeää ja hiljaista, vaikka ensimmäisiä matkustajia lipuukin paikalle. Haukotuksia ja väsyneitä ilmeitä on kaikkialla paitsi taksitolpalla. Levoton ja kiireinen aika on hetkeksi ohitse kun yön juhlijat ovat jo suunnanneet koteihinsa. Autoissa luetaan kirjaa, näprätään kännykkää ja yritetään saada aikaa kulumaan työmatkaliikenteen alkua odotellessa.

”Näin viiden ja kuuden välillä on niin sanottu kuollut hetki, mutta kuudelta alkaa ruuhka ensimmäisten junien saapuessa” Mankkaan taksia renkinä ajava Tuomas Sallinen kertoo.

Kellon lähestyessä kuutta takseilla riittää kysyntää ja pitkä autojono on lähes jatkuvassa liikkeessä. Kyytejä odottelee myös isäntänä toimiva Jari.

”Asemalta tulee kyytejä laidasta laitaan, liikemiehistä mummoihin ja pappohin” monta kertaa päivässä aseman tolpalla istuva Jari kuvailee.

Sää rautatieasemalla alkaa muuttua sateiseksi ja lisääntyvä ihmismassa kaivaa esiin sateenvarjoja. Taksikuskeja eivät sääolot haittaa, päinvastoin.

”Huonolla säällä on enemmän kyytejä” Jari perustelee.

 

Aamuruuhkaa

Ensimmäisenä rautatieaseman kahviloista ovensa avaa Baguette & Co. Puoli kuudesta ilta yhdeksään auki olevan kahvilan edessä on jonoa jo ennen kuin lasiovet saadaan pois asiakkaiden tieltä. Myös R-kioskeilta kerrotaan aseman arjen muotoutuvan ihmisten työaikojen mukaan.

”Joka aamu on ruuhkaa, ihmisiä on paljon myös lounasaikaan ja ihmisten päästessä töistä” Baguette kahvilan työntekijä Tara kertoo.

Kahvilan ympärillä leijuu houkutteleva kahvin ja tuoreen pullan tuoksu ja ihmisten väsyneille kasvoille alkaa ilmestyä hymyjä.

”Eniten myydään kahvia ja patonkeja, näin aamuisin menee myös pullaa” Tara hymyilee.

Aamun ensimmäiset junat saapuvat ja lähtevät. Asema täyttyy ulko-oven kolahtelusta ja puheensorinasta. Ihmiset säntäilevät kuka mihinkin, vain harvalla tuntuu olevan aikaa juoda kahvinsa istuen. Myös patongit ja pullat otetaan enimmäkseen mukaan.

Myös aseman ulkopuolella alkaa tapahtua. Katuja pestään, pyörätelineet ovat täyttyneet ja Metro-lehden jakajalla riittää töitä. Monelle lehden luku on osa joka aamusta rutiinia ja se luetaan asemalla, työmatkalla tai työpaikalla joka ikinen päivä.

”Lehtiä menee paljon, kaikki ketkä lehdestä tykkäävät ottavat sen. Jaan lehtiä koko aamuruuhkan ajan kuudesta yhdeksään” englantia puhuva Sharma sanoo.

Pimeys alkaa väistyä ja aamu kääntyy sateiseksi aamupäiväksi

Aseman tiloista löytyy matkustavien tarpeeseen lähes kaikkea mitä kuvitella saattaa. Ruuan ja virvokkeiden lisäksi matkustajat löytävät asemalta muun muassa pankkeja, apteekin, vaatekauppoja, kuntosalin ja kirjakaupan.

Kirjakauppa Pocket Shopin on löytänyt rautatieasemalta noin kahden vuoden ajan. Matkalukemiseksi on saatavana kirjoja eri kategorioista ja myös uutuudet löytyvät valikoimasta. Erityisesti naiset ovat löytäneet aseman kirjakaupan.

”Naiset ostavat n. 70% myydyistä kirjoista, eniten myydään kaunokirjallisuutta” lähes koko kahden vuoden ajan kaupassa työskennellyt Teemu Gustafsson sanoo.

Jos tarjonta on värikästä, niin on matkustajien kirjokin. Ulkona piiskaava tuuli ja sade on ajanut aseman täyteen ihmisiä. Bisnesmiehet puhuvat puhelimissa tai istuvat läppärit käsissään eripuolilla asemaa. Nuorisoa ja laitateiden kulkijoita hortoilee siellä täällä. Jotkut odottavat junia isoissa porukoissa, jotkut yksin. Myös tänään perjantaina alkavat SkiExpo messut alkavat näkyä.

”Tultiin yöjunalla Rovaniemeltä asti. Matka sujui mukavasti, vaikka olikin kallis. Ehkä olisi tullut jopa halvemmaksi tulla autolla” erilaisia lasketteluvälineitä raahaavat nuoret miehet Jesse Numminen ja Joni Särmö kertovat.

Kello lähenee kahtatoista ja vuorokauden kestänyt reportaasimme on saatu päätökseen. Aseman pulut nyökyttävät päätään kuin moikatakseen vesisateeseen katoavaa toimittajaa. Elämä asemalla jää rullaamaan tavalliseen tapaansa.

Ensimmäisenä Aino Saarenmaa
Toisessa vuorossa Maria Räsänen
Jutun päättää Johanna Rautoja

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_3172: Maintain the eⲭcellent work аnd delivering in the groսp!


«link»
Guest_2134: Wallet Objects API is the characteristic that permits customers to store their loyalty card data, take advantage of promos and more.


«link»
Guest_8289: ecommerce platforms for small business ( «link» ) can be one of many glorious selections for businesses to grab the attention of new customer throughout the globe.
Guest_5704: A informação é NEGATIVA conseguir quitoplan reclamaçőes ( «link» ) no Armazém Acessível em outras palavras dentro de alguma diferente conjunto de páginas da internet que recusa faça-se administrativo do fabricante.
Guest_8749: Especially insightful look ahead to returning.


«link»
Guest_4112: Incredibⅼy insightful, look onward to visiting again.

«link»
Guest_4225: Passion the site-- very individual pleasant and lots to see!


«link»
Guest_1995: Very good webpage you have going here.

«link»
Guest_1308: Thanks for any other informative website.

Where else could I get that kind of info written in such a perfect approach? I have a venture that I'm simply now working on, and I have been at the look out for such info.

«link»
Guest_3815: thank a lot for yoսr site it һelps a lot.

«link»
Guest_8562: Keep up the good job and generating the crowd!

«link»
Guest_3658: The bedroom is the most private and your first and last resort for relaxation. Unfortunately, most people use the bedroom to just sleep. A bedroom if properly utilized can be a place for relaxation, meditation and even have a small massage table. Everyone comes back home tired after their day at work to get some rest. Rest doesn't necessarily mean sleeping. Rest can be anything from watching television to getting a relaxing massage or playing checkers. Every bedroom has almost the same furniture, which is a bed and tables, some decorations, curtains etc. So what is the best way to convert your bedroom into a relaxing suite and at the same time add some color to it? First let us understand that the bed is a place where you take rest. To make it more comfortable you can use double cushions and colorful bed sheets or a bed spread. One of the finest ways to redesign your bedroom is by using Moroccan bedroom decor. Today, Moroccan decor is an extremely popular interior design option for most modern homes as well as eco homes. This is because the Moroccan bedroom decor includes the use of dramatic colors as well as toned colors, which bring to life the beautiful and intricately designed patterns on the elegant Moroccan fabrics. Converting a bedroom into an exotic Moroccan dream is an exciting as well as a tedious option but the result can be absolutely magical. You can choose anything from the exquisite Moroccan furniture to the colorful Moroccan bedding and other decorations that will set your heart on fire and bring out the deep fires of passion. Moroccan bedroom accessories come in a huge variety to satisfy every taste and fit in snugly in every bedroom. Most of the Moroccan bedding designs are in spicy colors and can be customized to match the color scheme on your bedroom walls. You can use a Moroccan bed or make one on the ground. If you make a bed that has the minimum ground clearance then you can give it an earthy feel and touch with more browns, beige and other earth color Bedspreads-Pillows: You can add some equally colorful pillows or cushions to give your bedroom the ethnic look. Moroccan fabrics are soft and have embroidered silk will that will provide that exotic look. For example, a tribal bedspread is hand made and stitched. It has detailed embroidery and features small mirrors amidst a hue of brilliant colors than can vary from gold, sage, or chocolate on a cinnamon background. Imagine the impact of such a color; it will give your bed an earthen touch and feel. If you don't like bright colors then you can look a Berber bed spread, which comes in tones of blue, purple and sage. Absolutely relaxing for the eyes, it has intricate designs that are hand stitched. Nightstands, Accent Tables and Shelves: Zouaga Furniture is a typical Moroccan design from the Berber tribal mountains of the Atlas. Hand painted furniture with bright colors and improvised designs and shapes from shelves to the world renowned hexagonal tables and nightstands. Moroc
Guest_7821: You've the most effective webpages.

«link»
Guest_9028: Terrific web ⲣɑɡe you've there.

«link»
Guest_7374: Would love to perpetually get updated outstanding website!


«link»
Guest_8814: Maintain the incredible job !! Lovin' it!
cheap nhl jerseys ( «link» )https://www.makeacustom.com/wp-content/uploads/iphone-case.html
Guest_6887: Over the next few years, with fuel prices expected to steadily increase even more, the sale of small cars is set to rocket.
The clear winner in the A-Class at the moment appears to be the Lotus Exige '06, which is a mid-engine rear-wheel drive car that started just within the confines of A-class with a PI of 510. The federal government provides you a proportionate deduction from your taxes equivalent to the complete valued from your car donation.

«link»
Guest_7011: Great internet site! It looks extremely professional! Sustain the helpful work!wholesale NBA jerseys (logozee.com ( «link» ))
Guest_9901: As strange as it may sound, we can learn a great deal about how to prioritize our lives by taking a few moments and watching a sea turtle. That may sound crazy, but it?s true. Sometimes major life lessons come from the most unlikely of sources. When it comes to prioritization, sea turtles are experts. If you are like most people, you probably find yourself in a bit of a quandary each day. There are more things to accomplish, than there is time to work on them. You are in a constant battle to stay ahead of the ?To Do? list items that are added by you and other people. Short of going sleepless for a few days each week, it seems impossible to take care of everything. Sound familiar? Then it is time to watch a sea turtle. Sea turtles face a similar ?To Do? list problem every time they swim. Only they are experts at prioritization. They only expend their energy on things that help them accomplish the most important goals they are trying to achieve. For example, when they are going away from the shore, they don?t waste any energy paddling against waves that are coming at them. Instead, they float, hold their ground, and then when the waves are sweeping out from shore and in the direction they want to go, they paddle their flippers and use the outgoing waves to their advantage. Using this method, they never waste their energy on things that can?t help them. We can learn a lot from this because we face a similar struggle in our everyday lives. Only for us, the incoming and outgoing waves aren?t composed of water. In our lives the incoming waves are made up of all the people, activities, and things that are trying to get our attention, energy, and time, but don?t support what we are trying to achieve. The outgoing waves are the people, activities, and things that can help us fulfill what we are trying to achieve. If we aren?t careful, we waste all of our time and energy on the outgoing waves and are left with no time and no energy to spend on what we want or need to accomplish. Think of your average day. How many people are trying to get you to spend your time and energy on them? E-mails, faxes, phone calls, mail, meeting invitations, advertisements, it is an almost non-stop barrage. Just the mail we get delivered to our homes would take up most of the day if we participated in every activity, sale, and service offering we get notified about. And that is just the mail. At work we have people who want to meet with us, get our advice, and have us help them. In our personal lives people want to capture our attention for television time, places to eat, shopping bargains and a multitude of other offerings. It can quickly become overwhelming. But don?t despair. By taking a few cues from the sea turtle, we can quickly re-prioritize on what is important. Turtle Tip #1- Define Your Goals Each Monday put together a list of the six most important goals you are working toward. Three should be work related, and three should be personal. A particular goal may be on you
Guest_2038: I adore this ѡebsite - its so usefull and helpfull.


«link»
Guest_2938: Some really interesting info, well written and generally user friendly.«link»
Guest_3469: Exceptionally individual friendly site. Immense information offered on few gos to.


«link»
Guest_2477: Sᥙstain the helpfᥙl job and generating the crowd!


«link»
Guest_1545: Great internet site! It looks extremely expert!

Keep up the excellent work!

«link» sheet/Topcon-Hiper-V-Edited-1.pdf
Guest_1642: You've one of the best internet websites.

«link» sheet/Trimble-5800-GPS-Rover-III-Edited-1.pdf
Guest_2288: Medical wigs are good for the people who are losing their hair or have lost their hair due to certain reasons. Today for any women, hair is associated with femininity and health, so they choose to maintain that look by wearing wigs. Being today's woman, you should know that wigs can make all the difference in helping you to look beautiful and also feel better about experiencing hair loss. Currently available medical wigs have adjustable caps, and few of them have spaces to put double-sided tape for a more secure and comfortable fit. Coping with hair loss is just one of many aspects of cancer treatment that patients used to face. If any women suffering from cancer her hair started falling, and there the role of wigs come in. The hair begins to fall out due to follicles that are weakened because of chemotherapy treatment. As a result cancer women patients to maintain their social status and appearance consider wearing wigs for this reason. But Style and comfort go hand in hand when it comes to finding a suitable wig for medical hair loss. As important to find wigs to look great after wearing so also should able to give softness, comfortability and easiness in wearing. Mostly rich cancer women patients see such factors while wearing stylish, and colorful wigs. Unfortunately due to its high demand wigs are not available in cheaper prices. Some women may feel burden of purchasing an affordable, high-quality piece due to stress and wastage of time. This is the reason that many organizations offer free wigs for cancer patients. There are many reputable organizations who are indulge in provding free wigs to cancer patients and women who have already gone through it. One such organization is American Cancer Society (ACS) who provides free wigs through their wig banks. Another is CancerCare, which is a national non-profit organization dedicated in providing completely free and professional support services to cancer patients, and anyone affected by the disease, offers wigs at no charge. So if you're one of these cancer patients can contact them. Wigs fashion is most countable in high society and rich business or professinal women who are infected with this disease. These women can spend any price for maintaing their appearance and status besides looking beautiful for medical wigs.
«link» ( «link» )
Guest_2934: You have probably the greatest webpages.

«link»
Guest_6465: Many thanks, thіs site is very handy.

«link»
Guest_4841: I benefit from cһecking your web sites. Thanks a ton!

«link»
Guest_5740: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_1869: I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup?
I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

«link»
Guest_4470: Description: The Silky Terrier is something of a low set dog, with small bones and a tail nearly as long their body, although this is commonly docked, except in Europe where the practice of docking is illegal except for medical reasons. Whilst these dogs are short their hair is quite long reaching most of the way to the ground. Standing some 9-10 inches tall and weighing 8-11 pounds, with the male dogs being slightly larger than the female bitch. Their hair is a single coat and some five to 6 inches long, and can come in a variety of shades of red, blue, or tan, and is traditionally with a centre parting. History: The Silky Terrier was first bred by crossing the Australian Terrier with the Yorkshire terrier, in the late 19th century. The reason behind this breeding was to improve the colour of their coat. The Australian Terrier and silky Terrier were considered of the same breed, in 1955 it came about that the breed was separated, and the silky Terrier of today was officially born. The AKC first recognized this breed in 1959. However, a standard was not set until 1962, and in 1967 the standard was updated. Originally bred to be a pet only, they are very swift and have been known to hunt and catch rodents. Temperament: Whilst being intelligent, sociable and affectionate, the Silky Terrier breed is surprisingly courageous for its size and being sturdy, may well surprise you as to what they will stand up against. They are quite clever and active, and for their size can put on a relatively good turn of speed. They are quite happy diggers, and love to be part of all the activities in the home. Training is essential and you need to assert yourself over your dog in a firm and gentle manner, or small dog syndrome will be your price. Very good with small children, and large children alike, as long as the dog is aware of its place within the hierarchy. Unfortunately silky Terriers are not to be trusted with non-canine pets, especially those that are smaller than them. Training of these dogs is fairly straightforward as they are eager learners. Whilst being docile, they do make a good watchdog alerting you to anything unusual. Health issues: The Silky Terrier are considered a healthy breed living some 12 to 15 years. However, there are some minor health concerns. The risk of diabetes and epilepsy is not unknown, tracheal collapse has also occurred in some of this breed. Because of their short legs and long body, they can also suffer with disc problems in their back. The, fairly normal, elbow and knee problems can also occur in the Silky Terrier. Grooming: As it has long hair the Silky Terrier is prone to matting and tangles, which will require daily brushing. Bathing should be carried out quite frequently, to keep their coat in top condition, with a mild or dry shampoo. After bathing, it is essential to dry your pet correctly. Their coat will require occasional trimming, which will probably be best done at a salon, unless you are a suitably experienced your
Guest_2539: VPNs have become quite popular in today's world. Their usage in the corporate world has been prevalent since the 1990s. The high number of data breach attacks has perhaps opened people's eyes finally. The decision that plagues most, though, is which VPN to go for. At hide.me, we make it easier for you to protect your online identity and secure your precious information online. Without a doubt, hide.me is the best VPN in the market today. But, here in this post, we would like to explain to you that why hide.me should be the first choice for travellers. About hide.me Established in 2012 and based in Malaysia, it could be said that hide.me is a relatively new VPN company. However, in its short time of operation, it has grown at a stupendous rate and established itself as one of the front-runners in the VPN market. Our operation was initiated with the agenda of providing internet users the best protection with the fastest speeds, and in this 4 years of existence, we have done just that. Why hide.me is one of the Best VPN Service People use a VPN for anonymizing themselves, hiding their internet activity from trackers and government authorities, and making sure that the sensitive information they share over the internet is secure. A good VPN fulfills all these requirements. But if you talk about the best VPN providers, they give something extra to their users. We take a look at what makes hide.me truly one of the best travelers VPN in the market today. 1. VPN for Best Internet Security hide.me provides you the best protection while using the internet at the airport, coffee shop, plane, or in your hotel room. The security and confidentiality of your data and identity are the utmost priority and with the help of superior encryption techniques, hide.me provides you the best internet security. It also protect you from IP from DNS leaks, and DDOS attacks. 2. Great Global Coverage With over a 100 servers in more than 29 countries of the world, hide.me offers quite an impressive global coverage to its customers. So, if you are afraid that you might miss the last episode of your favorite show while travelling then we can help. With hide.me you can enjoy all your favorite movies and TV shows even if you are in the jungles of Africa. All you need is the internet and hide.me subscription. Although there are other VPNs that offer more servers, hide.me's global coverage is sufficient to make sure that you do not suffer from connection dropouts or other problems. 3. Respect for Privacy While a VPN hides your internet activity from your ISP, your IP is still visible to your VPN provider. That is why it is important to use a VPN that does not keep activity logs and lets you know just what is recorded. hide.me has one of the most transparent privacy policies on its website and records only a user's email address. No personally identifiable information is recorded. Your internet activity is not recorded or shared under any circumstances, keeping your activity and ident
Guest_9575: Add Fitness to Your Christmas Wish ListAdd Fitness to Your Christmas Wish ListIt?s that time again; time to start buying holiday gifts for friends and families. While you?re out finding the perfect present for them, though, consider what it is you want to receive this year. If you are like many people who are hoping to get in shape and lose weight, you may want to add some of the top fitness products to your wish list this season.  You should also consider these presents for loved ones who share your goal for a healthier life. HTML clipboardEveryone has their own preferred method of working out and getting into shape. Thankfully, though, there is surely a fit gift to suit every personality. For example, people who love to work out with a group are likely to appreciate a membership to a gym or health club. Get one for your best friend, and sign yourself up too. Then, you can go together and make getting into shape a social experience. Another great option is to sign up for a fun class. Get a gift certificate for a local dance studio and learn to strut your stuff, or hit the yoga mat to discover a new way of healing your body and your mind.If you and your friends already share a fitness hobby, you can get great gear to step it up a notch. Love to bike? Consider getting a pair of quality fitness sunglasses or a mileage tracker for your cycle. If running is your thing, check out the latest shoes that record how far and how fast you run. Other great options for any sport are heart rate monitors, music players, and environmentally friendly sport bottles.The gym may not be the place for everyone, though. If you are someone who prefers to get sweaty in solitude, your best gifts are likely to be found in the DVD section. Add a few of the top video workout products to your wish list and clear a space in front of the TV. With the recent surge in fitness interest, there are hundreds of great programs to choose from. If I were making a recommendation, I would consider P90X, 10 Minute Trainer or Turbo Jam! Everything from pilates to kickboxing can be done right in your own home with the aid of your DVD player!If the television isn?t quite personal enough, consider a paid membership to an online training site. You can gain access to personalized workouts and nutrition info. Most sites even let you download routines to your iPod or mp3 player. They also let you record your progress and celebrate your successes. Plus, it?s easy to sign up with a friend and send each other progress reports.No matter what your interests, there is sure to be a fitness gift perfect for you or another exercise enthusiast in your life. So, drop a few hints to family and friends to let them know which of these fit gifts you?re hoping to unwrap this season. Don?t think they?ll get it right? Splurge on yourself this year. You deserve it!Source: Free Articles from ArticlesFactory.comABOUT THE AUTHORHTML clipboardRobert Harden, fitness coach at Extremely-Fit, invites you to visit «link»
Guest_3545: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_3800: Many thanks, this website is very helpful.

«link»

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)