24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Vaasankatu

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_5703: Great web website! It looks very expert! Keep up the helpful work!


«link»
Guest_9164: Some people ought something that is in-town, rendering it simple to go around, particularly in winter.

Within a small span of time, group has witnessed an outstanding growth and success. Taking into consideration the demands of customers, recently a brand new township project namely, Ozone Classik Raj Nagar is launched in Ghaziabad by renowned developers YASH KIRTI INFRACITY PRIVATE LIMITED using an example of greater than 7 years in working with excellent residential properties.


«link»
Guest_9394: Decorating the house with carved pumpkins has been the most preferred custom, apart from dressing in costumes and gathering candies. Should you want to enhance your property with a few carved Halloween pumpkins, then you'll definitely require some funny or scary pumpkin carving templates, many various other products doing the carving.Make certain you choose small or medium-sized pumpkins for carving. Prevent large pumpkins, they truly are difficult to manage. While small-sized pumpkins are perfect either for painting pumpkins or carving. These are typically simple to handle, simple to carve or color on, and obtain completed rapidly. Additionally, small-sized pumpkins stay static in form for longer. If you want to choose pumpkins directly from a patch, then select small-sized pumpkins and cut these with 2-3 ins of this vine however sticking to the pumpkins.finding All Of Them? There are lots of web sites which you'll find spooky carving themes or some fun styles. Just do a fast on the web search on various patterns and select some simple to do carving patterns. Choosing easy, solid, and easy to utilize Halloween templates is important, as intricate designs tend to be difficult to carve, if you should be a beginner to carving.How to Make effortless Carving Templates? Unless you have an Internet connection, then you can certainly make your own easy carving template or head to a superstore discover some sample carving template. In the superstore, you will find various cool-looking carving themes like that of movie stars, Jack-o'-Lantern, smile face, skulls, etc.but when you yourself have some Halloween ideas at heart, then you can certainly make your individual templates. Just take a clear sheet of report and a pencil, then draw some solid drawings. You can use eyes and lips design to make numerous expressions. You can also utilize some simple evil skull drawings. You can also draw witches. Avoid incorporating way too many details, basic silhouettes are perfect as carving styles. If you'd like more simple a few ideas, then stars, butterflies, a witch cap, moon, bats, or some easy geometric designs can be additionally used.How to Use the Stencils? Once you've various carving themes, you need to make stencils. Utilize a photocopier machine to improve or decrease the size of the carving design, such that it suits completely on the pumpkin. An individual will be through with this, just take a carving blade and cut a group around the stem end associated with pumpkin, and with a spoon information out the fibers from the center associated with pumpkin.To make carved pumpkins Halloween crafts, stick the themes onto the pumpkin using a sticky tape. Then make use of a push pin and make a dotted outline for the stencil pattern regarding pumpkin surface. This can act as a guideline for carving. After that peel off the paper and carve the style inside the pumpkin.Apart from utilizing the templates generate some spooky-looking pumpkins, you may also make use of so
Guest_5815: Decorating your house with carved pumpkins was the most preferred tradition, besides dressing in halloween outfits and collecting candies. If you wish to decorate your home with a few carved Halloween pumpkins, then you'll definitely need some funny or frightening pumpkin carving templates, many various other products to accomplish the carving.Make certain you decide on tiny or medium sized pumpkins for carving. Prevent big pumpkins, these are generally hard to manage. While small-sized pumpkins tend to be perfect either for artwork pumpkins or carving. They have been simple to manage, very easy to carve or decorate on, and obtain finished rapidly. Also, small-sized pumpkins stay static in form for extended. If you wish to select pumpkins right from a patch, after that pick small-sized pumpkins and cut them with 2 to 3 ins of vine nonetheless sticking to the pumpkins.how to locate All Of Them? There are numerous web sites which you will find spooky carving themes or some lighter moments styles. Simply do an instant internet based explore various habits and pick some simple to do carving habits. Choosing easy, solid, and simple to use Halloween templates is important, as complex styles tend to be hard to carve, if you're a beginner to carving.steps to make effortless Carving Templates? Unless you have a net connection, then you can create your very own simple carving template or go to a superstore to locate some test carving template. Within the superstore, available numerous cool-looking carving templates like that of stars, Jack-o'-Lantern, smile face, skulls, etc.However, when you yourself have some Halloween a few ideas at heart, then you can create your individual themes. Take a clean sheet of report and a pencil, after that draw some solid drawings. You can use eyes and mouth design to make different expressions. Or you can make use of some easy wicked head drawings. You are able to draw witches. Eliminate incorporating too many details, basic silhouettes tend to be perfect as carving styles. If you want many quick tips, after that stars, butterflies, a witch cap, moon, bats, or some quick geometric designs could be also made use of.utilizing the Stencils? After you have the various carving templates, you need to make stencils. Utilize a photocopier device to increase or reduce steadily the size of the carving design, such that it suits completely on pumpkin. Once you are completed with this, simply take a carving knife and slashed a circle across the stem end of pumpkin, along with a spoon information from fibers from center associated with pumpkin.To make carved pumpkins Halloween crafts, stick the themes on the pumpkin utilizing a sticky tape. After that use a push pin while making a dotted overview of this stencil structure regarding the pumpkin area. This may serve as a guideline for carving. Then peel off the paper and carve the design within the pumpkin.Apart from utilising the themes to generate some spooky-looking pumpkins, you are
Guest_6098: Appreciate it! This is an astonishing web-site.

«link»
Guest_2906: I treasure the data on your internet site. Thank you.


«link»
Guest_4802: Great internet site! It looks very good! Sustain the good work!


«link»
Guest_1399: Wow, gorgeous site. Thnx ...

«link»
Guest_7377: A. Adiamento por outra forma abstração afincado de outra maneira apelante a gozo depois de uma período comum com acirramento carnal.


«link»
Guest_9682: Keep up the awesome job !! Lovin' it!

«link»
Guest_6796: Good webpage you have going here.

«link»
Guest_3636: Exceptionally user friendly website. Tremendous details available on few clicks on.

«link»
Guest_4521: Keep up the excellent job and delivering in the crowd!«link»
Guest_1585: Many thanks! It is definitely an impressive web site!

«link»
Guest_8033: Flat stomach Detox fraudulence Evaluation: great detox to get rid of belly fat 2017. Most readily useful cleansing for weight loss quickly yourself. Get the full story at here. Who's the author of Flat stomach Overnight? The authors of stomach Overnight is Andrew. Definitely, he could be popular in the exercise industry. He could be your own instructor from Canada who has a lot of vital recognition for his operate in physical fitness. He specializes in special physical fitness and fat loss practices. He also verifies most of these abdominal fat reduction tips because he Flat stomach Overnight Review applied all of them on himself. Can it work? You can find countless studies that revealed that abdominal fat could be burnt fast if correct practices are employed. However, almost all of the practices that promised to achieve that, the program provides practical and tested approach we think is useful for any person. This system claims to reduce your belly fat in 7 days. Therefore, with all the proper implementation of the techniques and tips included in it, we have been 100per cent yes it'll work for anyone that really works difficult and desires to drop their belly fat effectively. Some of the advantages of unwanted fat stomach Overnight program feature much better k-calorie burning Flat Belly Overnight Review because of the burned fat. Additionally, there will be more air infiltrated throughout your cells. Unwanted fat cells are pumped with carbon-dioxide, this will be removed aided by the program. The fat-storing hormone may also be forgotten. All this work is achieved through detoxification system while the 3 moment workouts. Flat Belly Overnight program Trick Pros:Tested method created by an established writer * Easy to implement strategies * Little energy, just 3 minute workouts.Detailed Detox program * 3 templates that may help you lose belly fat * enduring change in your belly shape together with method it battles against the fat * One-time repayment Flat stomach Overnight program Assessment Money back guarantee in the event that you donât lose stomach fat Flat stomach Overnight Evaluation Cons * Doesnât arrive difficult copy * you will find schedules and methods which should be followed. That will require dedication, if you donat own it you will not drop your belly fatFlat Belly Overnight system Conclusion could it be Worth It? It is absolutely worth for each cent, first and foremost since it features tons of helpful details about long lasting changes. It offers quick outcomes which can be efficient straight away. In comparison with various other programs, this one asks for little energy and offers a great deal more. You'll drop your abdominal fat and generally feel much better and healthiest with it. Furthermore you may hold a few of these recommends on your own use. You'll have everything in an electronic type and you can put it to use whenever you want. The 3 moment exercise sessions prove ideal for many and it will be the exact same
Guest_3034: Thanks, this site is extremely useful.

«link»
Guest_8548: He believes you may't walk in there with the identical mentality that you're purchasing on Amazon or Craigslist.


«link»
Guest_4600: Thanks for delivering many of these awesome subject material.


«link»
Guest_5612: Thanks a ton for sharing this good webpage.

«link»
Guest_9155: Toxin ivy is a woody creeping plant that holds on to trees and also is available in a collection of 3 leaves. Toxin ivy has a resinous coating called urushiol which causes extreme skin irritability when it is available in call with skin. It is also called urushiol caused contact dermatitis and also is primarily spoken to by little kids playing in woody areas and by campers. It grows extensively in wooded areas around revealed rocks as well as open fields. Poison ivy grows as a routing creeping plant, climbing vine or a self sustaining hedge. As soon as an individual is available in call with poisonous substance ivy, he will have a lot of red rashes on his skin together with serious itchiness. In severe cases the itchiness can become red inflammation as well as blistering. A toxin ivy rash could last anywhere from one week to four weeks depending upon the severity of the problem. In some uncommon cases clinical focus could be necessary.How Long Does Poisonous substance Ivy Take to Heal Poisonous substance ivy rash could appear as early as 3 to 4 hrs or as late as 7 to 10 days after direct exposure to the plant. All of it relies on the level of sensitivity of the private to the plant. The allergic reaction could be activated by straight contact with any toxin ivy plant component, be it the leaf, stem or tendrils. It additionally spreads through indirect get in touch with. The substance urushiol that is located in the plant is extremely infectious and thus a person can get poison ivy breakout simply by touching items that has been infected with urushiol, like gardening tools as well as camping equipment.The period of a poison ivy breakout relies on the person's sensitivity as well as exactly how the urushiol is soaked up in the skin. Normally poisonous substance ivy breakout lasts for a week or 2 but in some cases it could take as long as 4 weeks for the breakouts as well as inflammation to diminish. If possibly the poison ivy plants are burned as well as the smoke enters the nasal flows, the breakout will certainly appear on the cellular lining of the lungs triggering discomfort as well as trouble in breathing. Given that the substance urushiol found in poison ivy plants is extremely energetic in nature, it can stay after the plant is dead. So an individual needs to be added careful while managing such dead creeping plants as it might cause poison ivy rash. Urushiol is exceptionally hard to obtain off as it binds on the skin within 10 to 20 minutes after preliminary get in touch with. How you can Eliminate Poisonous substance Ivy Breakout The toxin ivy rash itself is not contagious but since the influenced individual really feels extremely scratchy, it is best to apply calamine cream and also hydrocortisone lotion. Once you are certain that you have actually come in contact with poisonous substance ivy, you ought to clean the affected location with cold water to eliminate urushiol from skin. You could also apply an awesome compress to reduce swelli
Guest_4111: Poisonous substance ivy is a woody vine that holds on to trees and also can be found in a cluster of three leaves. Toxin ivy has a resinous layer called urushiol which triggers serious skin inflammation when it is available in contact with skin. It is also called urushiol generated call dermatitis and is mainly spoken to by tiny children playing in woody areas and also by campers. It grows thoroughly in woody areas around exposed rocks as well as open fields. Toxin ivy grows as a tracking vine, climbing up creeping plant or a self sustaining bush. Once a person can be found in contact with poisonous substance ivy, he will certainly have a lot of red breakouts on his skin along with severe itching. In extreme cases the itching can develop into red swelling as well as blistering. A toxin ivy rash could last anywhere from one week to four weeks relying on the extent of the condition. In some uncommon situations medical focus may be necessary.How Long Does Toxin Ivy Take to Recover Poisonous substance ivy breakout can look like very early as 3 to 4 hrs or as late as 7 to 10 days after exposure to the plant. Everything depends upon the level of level of sensitivity of the specific to the plant. The allergy could be triggered by direct contact with any poison ivy plant component, be it the leaf, stem or tendrils. It likewise spreads through indirect call. The substance urushiol that is found in the plant is extremely contagious and as such a person can obtain poison ivy breakout merely by touching things that has been contaminated with urushiol, like horticulture tools as well as camping equipment.The period of a poison ivy breakout depends upon the individual's level of sensitivity as well as just how the urushiol is absorbed in the skin. Generally poisonous substance ivy breakout lasts for a week or two however in some cases it may take as long as 4 weeks for the rashes and also inflammation to subside. If possibly the toxin ivy plants are melted as well as the smoke gets into the nasal passages, the rash will certainly show up on the lining of the lungs triggering pain as well as trouble in breathing. Because the compound urushiol discovered in toxin ivy plants is very active in nature, it can stay after the plant is dead. So a person has to be extra careful while handling such dead vines as it could trigger poison ivy breakout. Urushiol is exceptionally challenging to get off as it binds on the skin within 10 to 20 mins after preliminary contact. Ways to Eliminate Poison Ivy Breakout The toxin ivy breakout itself is not infectious yet because the impacted individual feels extremely itchy, it is best to use calamine cream as well as hydrocortisone cream. Once you are particular that you have actually come in contact with toxin ivy, you need to clean the affected location with chilly water to get rid of urushiol from skin. You could additionally apply a great compress to minimize inflammation and swelling. Having a lukewarm oatmeal bathroom could gre
Guest_7550: Fantastic page, Preserve the fantastic work.
Thanks!

«link»
Guest_9375: I appreciate the data on your internet site. Thank you!«link»
Guest_3360: Have you ever thought what makes a good team? Well, there are a number of things which contribute to making a team productive - open communication, trust amongst the group members, respect for one another and team bonding! There are numerous ways of inculcating these in a group. Participating in fun games and activities, together as a team, is one of the most successful means to ignite team spirit. Scroll down to know of some of the most interesting team building activities...Trust Me! This is one of the best team building activities at work, as it helps in inculcating trust amongst the employees. You would need maximum ten participants to play this game. So, if you have a larger group, break it up into two or three and then carry on with the game. Ask the participants to form a circle. They should stand in such a way that there is no space in between them. Then ask one of the employees to stand in the middle. This employee now has to fall on the others in the circle. He has to completely let go and trust the others in the circle to catch him from falling, but only with their bodies, without using hands. Then again he has to come up and fall in some other direction. Repeat the same exercise with all your employees. As letting go requires the employees to trust others to keep them safe, this fun team game will indeed serve as a team booster.Praise! Simply ask the group members to stand in a circle. Next, one by one, they have to say something good, something they appreciate, something they admire in any of the other group members and exchange places with him. Next, the person who was praised has to repeat the same thing. A person can say things like "I admire your organizational skills", or "I appreciate the way you helped me in completing my project" etc. Play the game till everyone exchanges places. Through this easy activity, you will be able to enhance the positive atmosphere in the group. Researches have shown that it's not just incentives, but appreciation too contributes a lot towards employee productivity.Untangle! When working as a team, problem solving can be an issue, if the team members do not listen to one another or the communication between them is not good. This activity will help in removing all such hindrances in team work. Ask the group members to stand in a circle. Next, instruct them to bring their left hand forward and with it, grab anyone else's left hand, except for the ones who are standing on their sides. Instruct them to do the same with the other hand. Now that the group members are tied in knots, explain them the rule of the game. The group members have to untangle themselves from this knot, without even once letting go of their hands. As they strive to attempt this difficult task, they will get to communicate with one another. Various team members will come up with different strategies to untangle the knot. When people are solving this puzzle, they will need to listen to one another and problem solve together, which w
Guest_4698: Have you ever thought what makes a good team? Well, there are a number of things which contribute to making a team productive - open communication, trust amongst the group members, respect for one another and team bonding! There are numerous ways of inculcating these in a group. Participating in fun games and activities, together as a team, is one of the most successful means to ignite team spirit. Scroll down to know of some of the most interesting team building activities...Trust Me! This is one of the best team building activities at work, as it helps in inculcating trust amongst the employees. You would need maximum ten participants to play this game. So, if you have a larger group, break it up into two or three and then carry on with the game. Ask the participants to form a circle. They should stand in such a way that there is no space in between them. Then ask one of the employees to stand in the middle. This employee now has to fall on the others in the circle. He has to completely let go and trust the others in the circle to catch him from falling, but only with their bodies, without using hands. Then again he has to come up and fall in some other direction. Repeat the same exercise with all your employees. As letting go requires the employees to trust others to keep them safe, this fun team game will indeed serve as a team booster.Praise! Simply ask the group members to stand in a circle. Next, one by one, they have to say something good, something they appreciate, something they admire in any of the other group members and exchange places with him. Next, the person who was praised has to repeat the same thing. A person can say things like "I admire your organizational skills", or "I appreciate the way you helped me in completing my project" etc. Play the game till everyone exchanges places. Through this easy activity, you will be able to enhance the positive atmosphere in the group. Researches have shown that it's not just incentives, but appreciation too contributes a lot towards employee productivity.Untangle! When working as a team, problem solving can be an issue, if the team members do not listen to one another or the communication between them is not good. This activity will help in removing all such hindrances in team work. Ask the group members to stand in a circle. Next, instruct them to bring their left hand forward and with it, grab anyone else's left hand, except for the ones who are standing on their sides. Instruct them to do the same with the other hand. Now that the group members are tied in knots, explain them the rule of the game. The group members have to untangle themselves from this knot, without even once letting go of their hands. As they strive to attempt this difficult task, they will get to communicate with one another. Various team members will come up with different strategies to untangle the knot. When people are solving this puzzle, they will need to listen to one another and problem solve together, which w
Guest_4230: Sirikorn Designs Welcome to Sirikorn Designs, a UK based company offering you beautifully hand produced, designer pieces from specific edges of the globe. We use simply just the absolute best locally sourced raw materials, involving priceless metals, charming semi-precious gem stones, lustrous fresh water pearls as well as many other substances only located in those local places. Our designer pieces are sensational, luxurious and lovingly crafted. They are without a doubt extremely effeminate and delicate, with each component individually hand crafted. These particular hand produce pieces make a fashion statement. They are a piece of creative expression, are really incredibly desirable and also up-to-date and can possibly be worn on any event. Our goods are special, breathtaking and unrivalled and are proudly hand crafted with loving care by exceptionally skilled craftsmen and craftswomen. Their love and skill-set in the creation of each Sirikorn Designs component guarantees that they are simply finished to the utmost achievable standards of excellence. Regarding Our Goods The hand produced selection features jewellery, handbags and also adornments, all of which are shipped direct to your door in a distinctive and attractive package. About Us Sirikorn Designs is an ethical and green business and is consistently striving to achieve the highest possible of specifications, not just in the pieces it produces, but by preserving the highest possible standards in all sections of its business and workforce strategies. Assisting Local Workers Our company help the regional craftsmen and craftswomen that create our hand designed items by contributing a proportion of our proceeds back to them. The design led items are stunning to wear, a joy to possess and are simply a perfect decoration or enhancement, as well as a motivational gift. Sirikorn Designs Jewellery From Brazil The Amazon Sirikorn Designs collection of jewellery is distinct, one-of-a-kind as well as magnificently hand designed. Each and every piece is created with caring attention to detail and excellent care by extremely skilled craftswomen in The Amazon Rainforest. Each and every piece is completed to a very high standard of quality and also designed completely from scratch using distinct and regional components of the highest quality. Sirikorn Designs hand designed jewellery is attractive to wear, a delight to own and it is a great addition or accompaniment to your attire. Our hand made range of jewellery includes best quality necklaces, earrings, bracelets, anklets and accessories. Sirikorn Designs Mission in the Amazon In the middle of the Amazon Jungle, some 200km from Manaus, a variety of Government financed campaigns concentrate their energy and efforts on encouraging young girls to obtain an education and also learn a trade to avoid prostitution and under age pregnancy. Sirikorn Designs tries to assist by sourcing jewellery that is made in small settlements by these young women. The jewe
Guest_2938: Sirikorn Designs Welcome to Sirikorn Designs, a UK based company providing you amazingly hand crafted, designer pieces from different edges of the planet. Our team choose only the absolute best regionally sourced raw materials, including exquisite metals, wonderful semi-precious gem stones, lustrous freshwater pearls and also various other products solely located in those regional places. Our designer pieces are sensational, glamorous and also carefully made. They are without a doubt incredibly effeminate and rare, with each and every component uniquely hand prepared. These particular hand crafted pieces make a style statement. They are a piece of creative declaration, are actually incredibly desirable and also contemporary and can possibly be worn on any kind of event. Our products are simply distinctive, breathtaking as well as rare and are proudly hand designed with sensitive consideration by extremely experienced craftsmen and craftswomen. Their love and skill-set in the design of each Sirikorn Designs piece guarantees that they are accomplished to the utmost achievable standards of excellence. Regarding Our Products The hand crafted range includes jewellery, handbags and also adornments, every one of which are shipped direct to your front door in a distinctive and elegant box. Regarding Us Sirikorn Designs is a moralistic and green business and is consistently making every effort to attain the highest of specifications, not simply in the pieces it creates, but by sustaining the highest attainable standards in all areas of its business and workforce methods. Supporting Regional Workers Our team support the regional craftsmen and craftswomen that make our hand crafted items by handing out a proportion of our incomes back to them. The design led pieces are exquisite to wear, a pleasure to own and are actually a perfect addition or enhancement, as well as an inspiring gift. Sirikorn Designs Jewellery From Brazil The Amazon Sirikorn Designs wide range of jewellery is distinctive, unique as well as beautifully hand produced. Each and every piece is made with adoring attention to detail and great care by extremely experienced craftswomen in The Amazon Rainforest. Each and every piece is finished to a very high standard of high quality and also built completely from scratch using special and local components of the finest quality. Sirikorn Designs hand crafted jewellery is stunning to put on, a pleasure to own and it is a great addition or accompaniment to your attire. Our handmade series of jewellery includes the finest quality necklaces, earrings, bracelets, anklets and accessories. Sirikorn Designs Objective in the Amazon In the middle of the Amazon Jungle, some 200km from Manaus, a number of Government financed enterprises spotlight their time and efforts on inspiring young girls to obtain an education and also get to know a profession to keep away from prostitution and under age pregnancy. Sirikorn Designs attempts to help by sourcing jewellery
Guest_3818: «link» - online loan
payday loan
payday loans no credit check ( «link» )
Guest_6930: Sustain the incredible work !! Lovin' it!
Website: «link» ( «link» )
Guest_6095: If you want to do a manicure, you must have special tools.

On courses of the manicure, you can get the special knowledge about Nail Salon Equipment Reviews ( «link» ) tools. Therefore it is impossible to buy the manicure tools not knowing which of them will need to work.
After working with clients, you can understand what device to buy for work.
Guest_1741: Thanks, this site is really beneficial.

«link»
Guest_4987: Рекомендуем вам учебный сайт «link» с решебниками для всех учебных классов.
Это великолепный сайт с ответами, где собрана вся информация для выполнения домашнего упражнения - латюшин в.в шапкин в.а биология 7 класс фгос, гдз по раб.тетради биология 7 класс латюшин, биология 7 класс латюшин скачать epub, биология 7 класс латюшин ответы на вопросы учебника, биология 7 класс учебник латюшин конспекты и эти предметы: русский язык и белорусский язык и литература и и т.

п.

Все знают, что подростки обычно всегда пользуются ГДЗ к школьным учебникам. Поскольку количество учебных предметов с каждым годом возрастает, совместно с набором приобретаемой информации, а вот свободное время на подготовку к домашним урокам только убавляется.
И чтобы хотя бы малость снизить нагруженность, освободить школьника от неизменной изможденности и подвысить коэффициент полезного действия домашней подготовки, эксперты изготавливают сборники с готовой домашкой, вот примеры: биология 7 класс учебник фгос латюшин шапкин читать онлайн, биология 7 класс рабочая тетрадь латюшин ответы путина, биология латюшин 7 класс читать онлайн бесплатно в хорошем качестве, биология 7 класс автор латюшин, биология 7 класс рабочая тетрадь латюшин шапкин дрофа и другие.


В случае, если вы разыскивали соответствующий выполненный материал, который далее направит в выполнении задач из образовательного учебника, вы открыли соответственный онлайн-сервис - «link» с этими: лабораторная работа номер 9 биология 7 класс латюшин, биология 7 класс учебник латюшин в.в.

шапкин в.а. скачать, биология 7 класс учебник чит
Guest_3601: Alright, which means you've scheduled your self a booth within art show. You have got your product, along with friends and family members who'll help you to put up your booth also. But there is one teeny small problem. You are clueless regarding how you really need to start the actual displaying for the whole variety of crafts that you have! There's purses, jewelry, pottery as well as other little ornamental articles like candles and stained cup products also. How will you organize all of them to make sure maximum presence to the people going to the crafts reveal? Well, might simply have to read to discover. You've made some gorgeous purses while're wondering just how to show them. Here's a concept! When your purses tend to be quick clutches, you'll be able to arrange them in some type of design on a table, like a butterfly or a hexagon. Protect the dining table with a fresh and clean, ordinary white table-cloth. This can emphasize the vibrant colors of the purses. Instead, you are able to a portable stand to show your purses by having a hat stand brought in. Only hang the bag handles through the hooks! A cutting-edge and easy-to-assemble craft display idea for the handicrafts, isn't it? You are able to just have hooks nailed into the primary construction of your booth and just hang the purses/bags because of these hooks.* Press F5 to reset the slideshow. Jewellery Now, in terms of hand-crafted jewellery, there is much more scope for different ways of displaying them. It mainly is determined by the kind of jewellery you've made. For necklaces and chains, you are able to often hang all of them from hooks all-around your booth or you can have a string of plastic tied diagonally across your booth, using necklaces dangling as a result. For earrings and rings, for those who have specific hand-crafted jewelry containers per, after that organize all of them in sets. If not, after that offer your whole booth a rustic sensation. Just dump most of the rings in a massive, beautifully embellished prize upper body. Are you aware that earrings, keep consitently the pairs in a pleasant huge see-through cup tray.* Press F5 to reset the slideshow. You have made pots of all shapes and sizes! Some, you've decorated, and some you have remaining in basic terms. Your masterpiece is a couple of containers you've developed in ascending sizes. You have got other earthenware also that is merely exquisite with regards to enchanting shapes and colors. Today everything you need to do is utilize the after fabulous concept to successfully show the pots! Forget the table! Yes, you got that right. Rather than the clichéd table, make use of the surface to display your pottery displays. If the tv show is on a lawn of beautiful green grass, nothing can beat it! Position the masterpiece inside the middle of your booth, so that it is apparently the center. Place the various other containers across the centerpiece, in such a way they represent the solar system! Each and every time a
Guest_1754: Really helpful, looking ahead to coming back again.

«link»
Guest_8288: A porch swing is a fine way to enjoy the outdoors, where one can relax with their feet up and gently sway to and fro. To know how to build a porch swing, you just need to go through the article below. Porch swings became popular all across America in the mid-1800s, when people bought houses with huge front yards and built swings; where they spent a lot of leisure time, swinging and enjoying a glass of iced tea or lemonade. They are very popular as leisure furniture in many households. Although ready-made ones are available in the market, nothing is more enjoyable than making one yourself. You can use the same technique for building smaller sets for children too.These units can mostly seat up to four people. They are generally five to six feet long and about four to five feet wide. The depth is based on individual requirement, but it tends to vary from 20 to 40 inches. Design and style can be incorporated at the back and arm rest. Some prefer keeping it simple, while others love to get artistic by creating a decorative back and arm rest. While building, one should give priority to comfort in its design. Most of them are made of wood, but metal sets have also become quite popular these days. Materials Needed Treated lumber boards (Length and width as per need) Rust-proof fasteners Jigsaw Circular saw Hammer Tape measure Electric drills Screws, nuts, and bolts Galvanized chain Method Take three rectangular 5-feet long and 1-foot wide pieces of wood, and using the electric drill and galvanized wood screws, secure them together in the shape of a big rectangle. This is the seat. Take four or five (depending on the desired length of the back) rectangular pieces (5-feet long and 1-foot wide again), and attach them in the same way you did for the seat. One can get a ready-made decorative back and arm rest or carve out the design themselves. Assemble the seat and the back frame by securing them together with nuts and bolts at five-inch intervals in between the corners. To build the arm rest, cut two pieces of wood about 1-foot long and another piece 3-feet long. The long pieces are the arm rests, while the shorter ones are their supports. Cut out another set of three wood pieces for the other side. Secure the pieces together, and attach it to the seat. Once this is done, it is time to paint it. Use varnish or paint along with anti-termite treatment for a longer fatigue life. Allow the paint to dry up completely. Determine the position of your swing. This should be done so that while you are seated in it and swaying comfortably, it does not hit a wall and get damaged. Attach two large hooks with the help of screws into the ceiling and beneath the frame (towards the sides of the arm rest). Pass the galvanized chain through the ceiling and the hook, and fasten. It is important to have a plan for building your own set, before you actually put yourself to the task. There are a few important things one must bear in mind, while undertaking this assignment. Curv
Guest_7792: 6 Strikes That Target Stubborn Cellulite

Anti-Cellulite Cream is a wealthy textured cream that leaves dry, pressured skin nourished, invigorated and instantly smoother.
In addition they stimulate the production of collagen in your skin, which leads to a tighter, extra toned appearance. Day 2 - Do 6 sets of 30 seconds for each of the four workouts under. Dimpled pores and skin is the result of fats pressed up against the vertical connective tissue that surrounds fats cells in our thighs, for instance.


If massage nubs aren't fairly your factor, spring for a caffeine-filled body scrub and pay particular consideration to your area of concern. It works by serving to to enhance the elasticity of the skin, while additionally making it thicker.

Within the earlier than and after” clips within the video above - Just take a look at Jessica and Michelle's thighs, and you will clearly see that their cellulite have CONSIDERABLY been lowered, I can even say that they almost fully banished their cellulite doing the Joey's Cellulite removal exercises.


When you cannot management whether you get cellulite, you do have new choices on the way to deal with it — and most of them are a far cry from the most important plastic surgery used for many years. Systemic enzymes have been used with nice success to battle inflammation and to dissolve gatherings of cellular tissue.


Water retains skin hydrated and helps flush out poisonous compounds out of your body. That, combined with declining amounts of collagen — a protein that provides skin its construction — as we age, causes our skin to slacken and become weaker, making any engorged fats cells much more seen.

«link»

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)