24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

Vaasankatu

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_8289: ecommerce platforms for small business ( «link» ) can be one of many glorious selections for businesses to grab the attention of new customer throughout the globe.
Guest_5704: A informação é NEGATIVA conseguir quitoplan reclamaçőes ( «link» ) no Armazém Acessível em outras palavras dentro de alguma diferente conjunto de páginas da internet que recusa faça-se administrativo do fabricante.
Guest_8749: Especially insightful look ahead to returning.


«link»
Guest_4112: Incredibⅼy insightful, look onward to visiting again.

«link»
Guest_4225: Passion the site-- very individual pleasant and lots to see!


«link»
Guest_1995: Very good webpage you have going here.

«link»
Guest_1308: Thanks for any other informative website.

Where else could I get that kind of info written in such a perfect approach? I have a venture that I'm simply now working on, and I have been at the look out for such info.

«link»
Guest_3815: thank a lot for yoսr site it һelps a lot.

«link»
Guest_8562: Keep up the good job and generating the crowd!

«link»
Guest_3658: The bedroom is the most private and your first and last resort for relaxation. Unfortunately, most people use the bedroom to just sleep. A bedroom if properly utilized can be a place for relaxation, meditation and even have a small massage table. Everyone comes back home tired after their day at work to get some rest. Rest doesn't necessarily mean sleeping. Rest can be anything from watching television to getting a relaxing massage or playing checkers. Every bedroom has almost the same furniture, which is a bed and tables, some decorations, curtains etc. So what is the best way to convert your bedroom into a relaxing suite and at the same time add some color to it? First let us understand that the bed is a place where you take rest. To make it more comfortable you can use double cushions and colorful bed sheets or a bed spread. One of the finest ways to redesign your bedroom is by using Moroccan bedroom decor. Today, Moroccan decor is an extremely popular interior design option for most modern homes as well as eco homes. This is because the Moroccan bedroom decor includes the use of dramatic colors as well as toned colors, which bring to life the beautiful and intricately designed patterns on the elegant Moroccan fabrics. Converting a bedroom into an exotic Moroccan dream is an exciting as well as a tedious option but the result can be absolutely magical. You can choose anything from the exquisite Moroccan furniture to the colorful Moroccan bedding and other decorations that will set your heart on fire and bring out the deep fires of passion. Moroccan bedroom accessories come in a huge variety to satisfy every taste and fit in snugly in every bedroom. Most of the Moroccan bedding designs are in spicy colors and can be customized to match the color scheme on your bedroom walls. You can use a Moroccan bed or make one on the ground. If you make a bed that has the minimum ground clearance then you can give it an earthy feel and touch with more browns, beige and other earth color Bedspreads-Pillows: You can add some equally colorful pillows or cushions to give your bedroom the ethnic look. Moroccan fabrics are soft and have embroidered silk will that will provide that exotic look. For example, a tribal bedspread is hand made and stitched. It has detailed embroidery and features small mirrors amidst a hue of brilliant colors than can vary from gold, sage, or chocolate on a cinnamon background. Imagine the impact of such a color; it will give your bed an earthen touch and feel. If you don't like bright colors then you can look a Berber bed spread, which comes in tones of blue, purple and sage. Absolutely relaxing for the eyes, it has intricate designs that are hand stitched. Nightstands, Accent Tables and Shelves: Zouaga Furniture is a typical Moroccan design from the Berber tribal mountains of the Atlas. Hand painted furniture with bright colors and improvised designs and shapes from shelves to the world renowned hexagonal tables and nightstands. Moroc
Guest_7821: You've the most effective webpages.

«link»
Guest_9028: Terrific web ⲣɑɡe you've there.

«link»
Guest_7374: Would love to perpetually get updated outstanding website!


«link»
Guest_8814: Maintain the incredible job !! Lovin' it!
cheap nhl jerseys ( «link» )https://www.makeacustom.com/wp-content/uploads/iphone-case.html
Guest_6887: Over the next few years, with fuel prices expected to steadily increase even more, the sale of small cars is set to rocket.
The clear winner in the A-Class at the moment appears to be the Lotus Exige '06, which is a mid-engine rear-wheel drive car that started just within the confines of A-class with a PI of 510. The federal government provides you a proportionate deduction from your taxes equivalent to the complete valued from your car donation.

«link»
Guest_7011: Great internet site! It looks extremely professional! Sustain the helpful work!wholesale NBA jerseys (logozee.com ( «link» ))
Guest_9901: As strange as it may sound, we can learn a great deal about how to prioritize our lives by taking a few moments and watching a sea turtle. That may sound crazy, but it?s true. Sometimes major life lessons come from the most unlikely of sources. When it comes to prioritization, sea turtles are experts. If you are like most people, you probably find yourself in a bit of a quandary each day. There are more things to accomplish, than there is time to work on them. You are in a constant battle to stay ahead of the ?To Do? list items that are added by you and other people. Short of going sleepless for a few days each week, it seems impossible to take care of everything. Sound familiar? Then it is time to watch a sea turtle. Sea turtles face a similar ?To Do? list problem every time they swim. Only they are experts at prioritization. They only expend their energy on things that help them accomplish the most important goals they are trying to achieve. For example, when they are going away from the shore, they don?t waste any energy paddling against waves that are coming at them. Instead, they float, hold their ground, and then when the waves are sweeping out from shore and in the direction they want to go, they paddle their flippers and use the outgoing waves to their advantage. Using this method, they never waste their energy on things that can?t help them. We can learn a lot from this because we face a similar struggle in our everyday lives. Only for us, the incoming and outgoing waves aren?t composed of water. In our lives the incoming waves are made up of all the people, activities, and things that are trying to get our attention, energy, and time, but don?t support what we are trying to achieve. The outgoing waves are the people, activities, and things that can help us fulfill what we are trying to achieve. If we aren?t careful, we waste all of our time and energy on the outgoing waves and are left with no time and no energy to spend on what we want or need to accomplish. Think of your average day. How many people are trying to get you to spend your time and energy on them? E-mails, faxes, phone calls, mail, meeting invitations, advertisements, it is an almost non-stop barrage. Just the mail we get delivered to our homes would take up most of the day if we participated in every activity, sale, and service offering we get notified about. And that is just the mail. At work we have people who want to meet with us, get our advice, and have us help them. In our personal lives people want to capture our attention for television time, places to eat, shopping bargains and a multitude of other offerings. It can quickly become overwhelming. But don?t despair. By taking a few cues from the sea turtle, we can quickly re-prioritize on what is important. Turtle Tip #1- Define Your Goals Each Monday put together a list of the six most important goals you are working toward. Three should be work related, and three should be personal. A particular goal may be on you
Guest_2038: I adore this ѡebsite - its so usefull and helpfull.


«link»
Guest_2938: Some really interesting info, well written and generally user friendly.«link»
Guest_3469: Exceptionally individual friendly site. Immense information offered on few gos to.


«link»
Guest_2477: Sᥙstain the helpfᥙl job and generating the crowd!


«link»
Guest_1545: Great internet site! It looks extremely expert!

Keep up the excellent work!

«link» sheet/Topcon-Hiper-V-Edited-1.pdf
Guest_1642: You've one of the best internet websites.

«link» sheet/Trimble-5800-GPS-Rover-III-Edited-1.pdf
Guest_2288: Medical wigs are good for the people who are losing their hair or have lost their hair due to certain reasons. Today for any women, hair is associated with femininity and health, so they choose to maintain that look by wearing wigs. Being today's woman, you should know that wigs can make all the difference in helping you to look beautiful and also feel better about experiencing hair loss. Currently available medical wigs have adjustable caps, and few of them have spaces to put double-sided tape for a more secure and comfortable fit. Coping with hair loss is just one of many aspects of cancer treatment that patients used to face. If any women suffering from cancer her hair started falling, and there the role of wigs come in. The hair begins to fall out due to follicles that are weakened because of chemotherapy treatment. As a result cancer women patients to maintain their social status and appearance consider wearing wigs for this reason. But Style and comfort go hand in hand when it comes to finding a suitable wig for medical hair loss. As important to find wigs to look great after wearing so also should able to give softness, comfortability and easiness in wearing. Mostly rich cancer women patients see such factors while wearing stylish, and colorful wigs. Unfortunately due to its high demand wigs are not available in cheaper prices. Some women may feel burden of purchasing an affordable, high-quality piece due to stress and wastage of time. This is the reason that many organizations offer free wigs for cancer patients. There are many reputable organizations who are indulge in provding free wigs to cancer patients and women who have already gone through it. One such organization is American Cancer Society (ACS) who provides free wigs through their wig banks. Another is CancerCare, which is a national non-profit organization dedicated in providing completely free and professional support services to cancer patients, and anyone affected by the disease, offers wigs at no charge. So if you're one of these cancer patients can contact them. Wigs fashion is most countable in high society and rich business or professinal women who are infected with this disease. These women can spend any price for maintaing their appearance and status besides looking beautiful for medical wigs.
«link» ( «link» )
Guest_2934: You have probably the greatest webpages.

«link»
Guest_6465: Many thanks, thіs site is very handy.

«link»
Guest_4841: I benefit from cһecking your web sites. Thanks a ton!

«link»
Guest_5740: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_1869: I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get setup?
I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thanks

«link»
Guest_4470: Description: The Silky Terrier is something of a low set dog, with small bones and a tail nearly as long their body, although this is commonly docked, except in Europe where the practice of docking is illegal except for medical reasons. Whilst these dogs are short their hair is quite long reaching most of the way to the ground. Standing some 9-10 inches tall and weighing 8-11 pounds, with the male dogs being slightly larger than the female bitch. Their hair is a single coat and some five to 6 inches long, and can come in a variety of shades of red, blue, or tan, and is traditionally with a centre parting. History: The Silky Terrier was first bred by crossing the Australian Terrier with the Yorkshire terrier, in the late 19th century. The reason behind this breeding was to improve the colour of their coat. The Australian Terrier and silky Terrier were considered of the same breed, in 1955 it came about that the breed was separated, and the silky Terrier of today was officially born. The AKC first recognized this breed in 1959. However, a standard was not set until 1962, and in 1967 the standard was updated. Originally bred to be a pet only, they are very swift and have been known to hunt and catch rodents. Temperament: Whilst being intelligent, sociable and affectionate, the Silky Terrier breed is surprisingly courageous for its size and being sturdy, may well surprise you as to what they will stand up against. They are quite clever and active, and for their size can put on a relatively good turn of speed. They are quite happy diggers, and love to be part of all the activities in the home. Training is essential and you need to assert yourself over your dog in a firm and gentle manner, or small dog syndrome will be your price. Very good with small children, and large children alike, as long as the dog is aware of its place within the hierarchy. Unfortunately silky Terriers are not to be trusted with non-canine pets, especially those that are smaller than them. Training of these dogs is fairly straightforward as they are eager learners. Whilst being docile, they do make a good watchdog alerting you to anything unusual. Health issues: The Silky Terrier are considered a healthy breed living some 12 to 15 years. However, there are some minor health concerns. The risk of diabetes and epilepsy is not unknown, tracheal collapse has also occurred in some of this breed. Because of their short legs and long body, they can also suffer with disc problems in their back. The, fairly normal, elbow and knee problems can also occur in the Silky Terrier. Grooming: As it has long hair the Silky Terrier is prone to matting and tangles, which will require daily brushing. Bathing should be carried out quite frequently, to keep their coat in top condition, with a mild or dry shampoo. After bathing, it is essential to dry your pet correctly. Their coat will require occasional trimming, which will probably be best done at a salon, unless you are a suitably experienced your
Guest_2539: VPNs have become quite popular in today's world. Their usage in the corporate world has been prevalent since the 1990s. The high number of data breach attacks has perhaps opened people's eyes finally. The decision that plagues most, though, is which VPN to go for. At hide.me, we make it easier for you to protect your online identity and secure your precious information online. Without a doubt, hide.me is the best VPN in the market today. But, here in this post, we would like to explain to you that why hide.me should be the first choice for travellers. About hide.me Established in 2012 and based in Malaysia, it could be said that hide.me is a relatively new VPN company. However, in its short time of operation, it has grown at a stupendous rate and established itself as one of the front-runners in the VPN market. Our operation was initiated with the agenda of providing internet users the best protection with the fastest speeds, and in this 4 years of existence, we have done just that. Why hide.me is one of the Best VPN Service People use a VPN for anonymizing themselves, hiding their internet activity from trackers and government authorities, and making sure that the sensitive information they share over the internet is secure. A good VPN fulfills all these requirements. But if you talk about the best VPN providers, they give something extra to their users. We take a look at what makes hide.me truly one of the best travelers VPN in the market today. 1. VPN for Best Internet Security hide.me provides you the best protection while using the internet at the airport, coffee shop, plane, or in your hotel room. The security and confidentiality of your data and identity are the utmost priority and with the help of superior encryption techniques, hide.me provides you the best internet security. It also protect you from IP from DNS leaks, and DDOS attacks. 2. Great Global Coverage With over a 100 servers in more than 29 countries of the world, hide.me offers quite an impressive global coverage to its customers. So, if you are afraid that you might miss the last episode of your favorite show while travelling then we can help. With hide.me you can enjoy all your favorite movies and TV shows even if you are in the jungles of Africa. All you need is the internet and hide.me subscription. Although there are other VPNs that offer more servers, hide.me's global coverage is sufficient to make sure that you do not suffer from connection dropouts or other problems. 3. Respect for Privacy While a VPN hides your internet activity from your ISP, your IP is still visible to your VPN provider. That is why it is important to use a VPN that does not keep activity logs and lets you know just what is recorded. hide.me has one of the most transparent privacy policies on its website and records only a user's email address. No personally identifiable information is recorded. Your internet activity is not recorded or shared under any circumstances, keeping your activity and ident
Guest_9575: Add Fitness to Your Christmas Wish ListAdd Fitness to Your Christmas Wish ListIt?s that time again; time to start buying holiday gifts for friends and families. While you?re out finding the perfect present for them, though, consider what it is you want to receive this year. If you are like many people who are hoping to get in shape and lose weight, you may want to add some of the top fitness products to your wish list this season.  You should also consider these presents for loved ones who share your goal for a healthier life. HTML clipboardEveryone has their own preferred method of working out and getting into shape. Thankfully, though, there is surely a fit gift to suit every personality. For example, people who love to work out with a group are likely to appreciate a membership to a gym or health club. Get one for your best friend, and sign yourself up too. Then, you can go together and make getting into shape a social experience. Another great option is to sign up for a fun class. Get a gift certificate for a local dance studio and learn to strut your stuff, or hit the yoga mat to discover a new way of healing your body and your mind.If you and your friends already share a fitness hobby, you can get great gear to step it up a notch. Love to bike? Consider getting a pair of quality fitness sunglasses or a mileage tracker for your cycle. If running is your thing, check out the latest shoes that record how far and how fast you run. Other great options for any sport are heart rate monitors, music players, and environmentally friendly sport bottles.The gym may not be the place for everyone, though. If you are someone who prefers to get sweaty in solitude, your best gifts are likely to be found in the DVD section. Add a few of the top video workout products to your wish list and clear a space in front of the TV. With the recent surge in fitness interest, there are hundreds of great programs to choose from. If I were making a recommendation, I would consider P90X, 10 Minute Trainer or Turbo Jam! Everything from pilates to kickboxing can be done right in your own home with the aid of your DVD player!If the television isn?t quite personal enough, consider a paid membership to an online training site. You can gain access to personalized workouts and nutrition info. Most sites even let you download routines to your iPod or mp3 player. They also let you record your progress and celebrate your successes. Plus, it?s easy to sign up with a friend and send each other progress reports.No matter what your interests, there is sure to be a fitness gift perfect for you or another exercise enthusiast in your life. So, drop a few hints to family and friends to let them know which of these fit gifts you?re hoping to unwrap this season. Don?t think they?ll get it right? Splurge on yourself this year. You deserve it!Source: Free Articles from ArticlesFactory.comABOUT THE AUTHORHTML clipboardRobert Harden, fitness coach at Extremely-Fit, invites you to visit «link»
Guest_3545: ***Who Do You See When You Look In The Mirror?“People want to be in their own fashion tribes, so they want to wear the same clothes to be connected to everyone else in that tribe. But they want to be different from other tribes.”Christian Lacroix“What tribes are, is a very simple concept that goes back 50 million years. It's about leading and connecting people and ideas. And it's something that people have wanted forever.”                                                                                                                    Seth GodinWho are you? What message are you projecting out to the world? Did you even think you were projecting a message? Maybe you are not consciously trying but by not trying to you are still sending a message. Who are you trying to notify? What information are you trying to present? It’s all about presentation, how we present ourselves helps notify others about who we are. It helps them see what we believe and where we stand. It’s a warning and a beacon. One glance around and you know exactly where you are and where you stand. But the bottom line is that we do it because we all just want to belong. If you were a visitor to our planet, you would see that we are all basically wearing costumes. Your clothes, your shoes, your hair or makeup, everything you are presenting on your body says something about you. Your costume identifies your tribe. Or in the case of Amazon Indians, your hair and your tattoos, since they don’t really wear clothes. The motive here is to show other tribe members you belong to their tribe and at the same time show everyone else that you are not a member of theirs. Our costumes are really more about exclusion than inclusion.Sometimes people are a little in your face in their efforts to emphasize that they are not a part of your tribe. But it’s all just an effort to belong, especially in younger people. It’s almost a requirement. They need to break away from their parents, from the establishment, to show their independence. And that sometimes requires drastic action to make the right statement. They use bright hair colors and drastic styles, tattoos, logo wear and clothes, piercings, etc. to make their point. They use shock and horror as a tool. I think we have all been there once upon a time. Maybe some of us were more drastic than others. I know I was. I was 14 in 1964. I was in a band. I grew up at Lake Tahoe and hitchhiked to spend weekends in San Francisco in the Haight Ashbury district. What do you think I was doing? How do you think I looked? Talk about shock and horror. I freaked my family out! At least for a minute but then my family is a bit eccentric. Take a look at my mother ("Granny G") at www.grannyg.tvBut it’s just a period of transition, a transitioning out of one phase into another. Some phases take longer than others and some phases can
Guest_3800: Many thanks, this website is very helpful.

«link»
Guest_1630: Great internet site! It looks really good! Sustain the great work!


«link»
Guest_7408: I love this website - its so usefull and һelpfull.«link»

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)