24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota. Sö

Yöllä ei pyöritellä peukaloita

Espoon Leppävaarassa pysähtyvän L-junan matkustajat kaikk

Tavallinen päivä Espoon GLO Hotellissa

GLO Hotellin aula on tyylikäs ja tunnelmallinen Leppävaara

Koko vuorokausi ihan steissillä

    Kello on kaksitoista marraskuun ensimmäisen p

24 tuntia Helsingin Sanomien koneistossa

20 tuntia vuorokaudesta Helsingin Sanomien toimitus on jatkuvassa sykkee

24 tuntia Puukkobulevardilla

Pahoinpitelyjä. Ryöstöjä. Prostituutiota.

Sörnäisen ja Harjun kaupunginosien katveissa sijaitseva Vaasankatu eli Puukkobulevardi on niittänyt mainetta rappeutuneen moraalin pyhättönä jo vuosikymmeniä. Kaupunkikierros tätä katua pitkin kattaa tukun juottoloita, seksikauppoja, thai-hierontaliikkeitä ja näiden välissä seilaavia rötösteleviä narkkareita, diilereitä ja pieniä ihmisiä . Kaaoskierros päättyy Vaasanaukiolle eli Piritorille, jossa viina virtaa ja piri pieni pyörittää paikallisten ihmisraunioiden elämää kohti katuojaa. Tai näin on ainakin ollut.

Noin viidensadan metrin mittaisella Vaasankadulla sekä Vaasanaukiolla ovat piikit ja pillerit vaihtaneet omistajaa jo kymmeniä vuosia, ja hälytysajoneuvot ovat vähitellen oppineet nopeimmat reitit rauhattomuuden tyyssijoille. Alueiden liikanimet ja maineen tietävät kaikki - jopa reittiopas.fi tuntee hakusanan ”piritori”. Kuitenkin muutama vuosi sitten poliisi aloitti alueen tehovalvonnan, pyrkimyksenään kyntää ryvettynyt maa uuteen kasvuun. Ovatko Puukkobulevardi ja Piritori siis enää nimensä veroisia?

Aamuvuoro klo 12.00-18.00 (Kuvat ja tekstit: Marlene Kaarikivi)

Hiljaista. Kylmyys ajaa ihmiset ripeästi omille asioilleen. Vaikka vähitellen ihmisiä näkyy enemmän ja enemmän, kaikki vain tulevat ja menevät. Jotkut rohkeat tupakoitsijat pysähtyvät hetkeksi haukkaamaan raitista ilmaa, mutta jatkavat pian matkaa. Ei edes yhtä pulua näy missään.

Pieni spurguryhmä on kokoontunut metron ovien sisäpuolelle ja heidät yritetään kiertää mahdollisimman kaukaa, mikä on tietenkin aika vaikeaa. Sitten joukko siirtyy ulos. Poliisit ajavat ohi, mutta eivät näytä kiinnittävän örveltävään joukkioon mitään huomiota.

Pieni kierros Vaasankadulla. Ei yhtään mitään erikoista. Pari koiranulkoiluttajaa ilmestyy porteista, mutta heillä on kiire. Kun palaan Piritorille, roska-auto tukkii Vaasankadun. Henkilöautojono koostuu ainakin neljästä autosta. Muutaman minuutin jälkeen roska-auto lähtee ja liikenne alkaa taas sujua.

Spurgut ovat kadonneet sisätiloihin. Muutamaa minuuttia ennen yhtä saapuu aukiolle Valion auto ja poliisit. Poliisit pysyttelevät visusti autossaan ja tarkastelevat aukion hiljaisuutta. Pian he kyllästyvät ja lähtevät. Valion auto vie metroon kaikenlaisia herkkuja.

Puoli kahden aikaan Vaasankadulta kuuluu huutelua ja örvellystä. Joku spurgu siellä huutelee ohikulkijoille. Aukiolle on ilmestynyt autoja parkkiin, mutta muuten on hiljaista.

Missä kaikki ovat?

Radioporukka soittaa ja sanoo tulevansa paikalle. Kerron heille, että kylmä on ja väkeä on vähän.

Kymmentä vaille kaksi saapuu jälleen poliisit, tällä kertaa henkilöautolla. Joukko nuoria aikuisia juo kaljaa metron edessä. He eivät näytä kiinnostavan poliiseja, sillä toinen poliiseista jututtaa jotakuta nuorta naista metron sisäänkäynnillä. Toinen poliisi partioi vartijan kanssa ulkopuolella. Haastattelua ei saa. Sitten nuorisoa aletaan häätää paikalta. Toinen poliisi neuvoo joukkoa siirtymään läheiseen puistoon. Vartija häätää paikalta nuoren miehen joka olisi mielellään käyttänyt metron nurkkaa vessana. Poliisien pakettiauto saapuu paikalle ja kyytiin otetaan yksi henkilö. Nuori nainen, jota toinen poliisi aiemmin jututti, otetaan henkilöauton kyytiin.

Alkaa pikkuhiljaa tuntua, että ulkona on kylmä kuin Siperiassa, joten päätän pitää tauon.

Poliiseja piisaa

15.15 Back to business.

Edelleen hiljaista. Yksi asia kuitenkin kiinnittää huomioni. Lapset eivät kulje täällä muuten kuin jonkun aikuisen seurassa. Tosin ei se ole mikään ihmekään. Puoli neljän aikaan paikalle ilmestyy taas poliisit. Tällä kertaa heidät on kutsuttu paikalle, sillä he menevät suoraan S-markettiin. Kun poliisit ovat kadonneet näköpiiristä, aukiolle ilmestyy tölkkejä keräävä vanhempi mies rullaluistimilla. Toisessa kädessä kaksi sauvaa ja toisessa tyhjä tölkki - mies kiitää aukion poikki ja katoaa. Useita minuutteja kuluu, ennen kuin poliisit palaavat kuvaan nuoren miehen ja nuoren naisen kanssa. Molemmat otetaan partioauton kyytiin. Viittä vaille neljä paikalle tulee jälleen kerran poliisit. He eivät kuitenkaan poistu autostaan. Huoltomiehen näköinen heppu porhaltaa paikalle, katoaa metroon ja tulee maanpinnalle kantaen harteillaan pikkupoikaa.

Katuvalot syttyvät ja aurinko, jota ei ole koko päivänä näkynyt, katoaa maiden ja mantujen taakse. Torvi soi Vaasankadulla. Tummansininen Hiace on parkkeerattu pihaportin eteen ja kiivastunut Nissan-kuski soittaa hulluna torvea. Pian Hiace-kuski saapuu paikalle ja alkaa siirtää autoaan. Peruuttelun jälkeen Nissan-mies pääsee viimein kotiin ja Hiacekin lähtee paikalta. Katu on jälleen hiljainen.

Iltavuoro klo 18.00-00.00 (Teksti: Ville Hinkkanen)

Kuuden jälkeen torstai-iltana Vaasanaukion ympäristö vaikuttaa varsin arkiselta. Kutsumanimet ”Ikuisen vapun aukio” ja viereisen Vaasankadun ”Puukkobulevardi” tuntuvat liioitelluilta. Näkymä voisi olla melkein mistä päin Helsinkiä tahansa. Ihmiset kiiruhtavat aukion laidalla olevaan S-Marketiin ruokaostoksille ja sen jälkeen kohti kotisohvaa ja Salattuja Elämiä.

Huumeiden diilaus ja muu arveluttava käytös loistavat poissaolollaan. Ympäri kaupunkia yleisesti tavattavat spurgutkin ovat ilmeisesti siirtyneet jo talvehtimispaikoilleen.

Onko Vaasankadun hurja maine menneisyyttä? Onko Kallio uusi Punavuori?

Ei kai sentään.

Vaasanaukion laidalla seisoo lupaavan näköinen hahmo päässään Piritorin kansallispäähine, pipo + huppu yhdistelmä. Naamasta näkyy lähinnä nenä ja partakarvoitus, mikä lienee tarkoituskin.

Toimittajan ennakkoluulot kuitenkin osoittautuvat vääriksi, kun Tommiksi esittäytyvä mies kertoo asuvansa Kampissa. Hän ei myöskään tunnusta olevansa paikalla myymässä huumausaineita, vaan on kuulemma menossa kaverinsa kanssa oluelle Ravintola Heinähattuun.

Miltä Vaasanaukio näyttää Kamppilaisen silmin?

”Alueella on maineensa, mutta mielestäni se ei eroa muista paikoista joissa liikkuu ja oleskelee paljon ihmisiä.”

Tommi kertoo liikkuvansa usein alueen läpi, lähinnä ollessaan matkalla Kallion yöelämään.

Kamppilaista ei siis pelota liikkua Pitkänsillan pohjoispuolella?

”En pelkää missään päin Helsinkiä.”

Suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu olevan lähinnä läpikulkumatkalla, liikkuuhan viereisen Sörnäisten metroaseman kautta lähes 20000 ihmistä päivittäin.

Alkuasukkaiden löytäminen saati pysäyttäminen osoittautuu illan mittaan vaikeaksi.

On syytä siirtyä Ravintola Iltakouluun hiomaan sotasuunnitelmaa. Iltakoulun ikkunapöydät ovat loistavia paikkoja Vaasankadun elämän seuraamiseen. Ja tässä tapauksessa myös suunnitelman paranteluun.

Aiemman aukiolla seisoskelun seurauksena mieleen on tullut vanha juhliin liittyvä sanonta: ”jos bileissä ei vaikuta olevan yhtäkään sekavasti käyttäytyvää urpoa, urpo olet suurella todennäköisyydellä sinä itse.”

Kuinka siis haastatella ohikulkijoilta Vaasanaukion erikoisuuksista vaikuttamatta itse yhdeltä niistä?

Leipomoita ja ullakkomurtoja

Illan edettyä jo pidemmälle haaviin tarttuu vihdoin harvinainen tapaus, paikallinen!

Mikko Kokkonen on tyypillinen vaasankatulainen, 24-vuotias kimppakämpässä asuva opiskelija. Hän kertoo ettei tunne turvattomuutta liikkuessaan kotikulmillaan. Hän on asunut Vaasankadulla seitsemän kuukautta.

”Ullakkomurtoja tosin tapahtuu taloyhtiössäni lähes kuukausittain. Muualla asuessani en ole tällaiseen törmännyt. Aikaisemmin olen asunut Pohjois-Helsingissä ja Punavuoressa.”

Onko Vaasankadun aika ”Puukkobulevardina” siis jo syytä unohtaa?

”Olen nähnyt seitsemän kuukauden aikana vain yhden puukotuksen jälkitilanteen, joten en voisi hyvällä omallatunnolla mainostaa aluetta Puukkobulevardina.”

Pidätkö Vaasankadusta asuinalueena?

”Sijainti on loistava, tunnelmassa olisi parantamisen varaa. Nistin oloista porukkaa hengailee joka päivä S-Marketin seinustalla. He häipyvät aina poliisiauton saapuessa paikalle.”

”Kaipaisin alueelle leipomoa” Kokkonen toteaa.

Muutkin ohikulkijat näyttävät enemmänkin leipomon kanta-asiakkailta kuin sekakäyttäjiltä. Tunnelma on rauhallinen ja marraskuisen masentava.

Ilta on kuitenkin vielä nuori. Vaasankatu on parhaimmillaan vasta yön puolelle siirryttäessä.

Yövuoro 0.00-12.00 (teksti: Paul Nyman, Kuvat ja haastattelut: Otso Karhu)

0.00 Yövuoro alkaa ja Vaasanaukio on tyhjä. Ravintola Iltakoulun edessä mies nahkaisessa stetsoni päässäänpolttaa tupakkaa. 24-Fitness kuntosalin ikkunasta näkyy muutama treenaaja. Mies horjuu ohi takki auki. Toinen vastaan silmä mustana ja pyytää armoa.

– Juhlimaan! Tänään on torjantai. Joskushan se on pakko aloittaa.

Nahkatakkiin pukeutunut mies hoitaa pankkiasioitaan Helsingin pantin automaatilla ja virtsaa samalla seinään. Mies ja nainen kantavan raskaan näköistä televisiota pitäen taukoja aina muutaman metrin välein.

Matka jatkuu Vaasankadulle ravintoloiden annin tarkistamiseksi.

Iltakoulussa on noin puolet pöydistä täynnä. Mies nahkastetsonissa puhuu elehtien tuoppi kädessään.

Kultapalmun ikkuna on rikki. Erikoisoluisiin panostavassa hilpeässä hauessa on vain neljä asiakasta.

Miesseurue kävelee keskustellen Helsingin pikaruokaloiden annoskooista.

Kallionhovissa lähes kaikki pöydät ovat täynnä. Asiakaskunta on pääosin noin 25-vuotiaita. Ravintolan vieressä mies nojaa seinään huutaen kirosanoja nauraen.

Fantasy Ladies ja Dream Girls liikkeiden oviin kiinnitetyt jouluvalot vielä vilkuttavat merkiksi, että lämpöä olisi vielä tarjolla. Myös Sweet Ladiesin ovi on vielä auki, vaikka siinä lukeekin 10–22.

Pienen Siima-baarin ikkunasta näkyy puolen tusinaa noin 40-vuotiasta miestä, sekä yksi nainen. Kaikki katsovat tiukasti eteensä, ja ovella tupakoiva mies kehottaa tulemaan sisään.

– Tulkaa tänne. Tää on paras mesta; bisse kolme euroa. Kustaa Vaasa on ok, mut bisse jonku vitosen. Minä tanssin vielä täällä. Olen säveltäjä ja runoilija. Kaksykkönen on tossa, mut tää on halvempi.

Lupaamme palata asiaan kierroksen jälkeen.

Ravintola MOLOTOW aivan täynnä. Viva la vidassa vain noin seitsemän ihmista. Vaasankadun ja Fleminginkadun risteyksessä nuorisojoukko juo punaista koffia ja huutaa.

Kustaa Vaasan tupakkapaikalla on paljon väkeä. Useat heistä tuopit mukanaan. Sisältä paikka on jokaista pöytää myöten täynnä. Ovella vastaantuleva mies tarjoaa kättä ja sanoo:

– Paskat bileet, vielä mahtuu.

Taas aukiolla. Mies kantaa olallaan sohvaa, toinen laulaa Matti Nykästä. Turvatiimin mies ajaa paikalle ja menee sisälle metroasemalle. Aukiolle ajaa poliisien partioauto, ja kenttäjohtajaksi itsensä esittelevä mies lupaa haastattelun.

– Me ei näin hiljaisina iltoina käydä täällä niin usein. Se on tää tuuli ja varmaan lauantain pyhäpäivä, mikä tekee sen. Tänne ei tule erityisen paljon hälytyksiä, mutta hakaniemestä tänne asti on se alue, missä on väkeä.

Hän kertoo asuneensa kurvissa vuodesta-85, ja huomanneensa alueessa muutoksen.

– Ennen täällä oli se Kurvin jengi, joista kaikki oli istunu Sörkassa. Nykyään ne on oikeastaan kaikki kuolleet.

Se on kuluttavaa elämää.

01.00 Tilannekatsaus Siima-baarissa. Vessaan kävelevä mies kysyy ”mitäs hinttareita sitä ollaan”. Pariskunta pelaa hedelmäpeliä. Nainen kävelee vessaan ja käskee miestä olemaan pelaamatta kaikkea. Sohvalla mies pilkkii ja painaa sormillaan silmiään. Baarimikko kieltää nukkumasta saamatta reaktiota, korottaa ääntänsä ja ottaa kädet mukaan kehoituksiin.

– Timo nyt oikeesti!

Televisiossa pyörii naisten jalkapallo, mutta kukaan ei katso. Seinällä roikkuva jukeboksi ei ole käytössä, jättäen hedelmäpelin kolinan ainoaksi tunnelmaluojaksi. Myös pelikonetta pelaava nainen alkaa herätellä sohvalla makaavaa miestä. Televisiossa tehdään maali. Baarimikko kertoo kantisten olevan harmittomia.

– Tää on tällänen perhe.

Lähdön hetkellä voi nähdä kuinka sohvalla makaava mies virtsaa housuunsa.

Valomerkki on annettu Kalliossa.

Ihmiset lipuvat laiskasti ulos baareista. Aukiolla on kolmen hengen joukko nuoria miehiä. Yksi kertoo tarinaa ilmeisesti tappelusta.

– Vittu mä vedin sen niin pahaks!

Selostus päättyy ryhmähalaukseen.

– Ei mitään hätää. Mennään meille yöks.

02.00 Nuori Iinekseksi itsensä esittelevä nainen kantaa kainalossaan neljää suurta kääröä.

– Löysin nää roskalavalta. Täs on yks maailmankartta ja ties mitä! Mul ei vaan oo avaimia, et pitäis löytää kämppis.

– Meil on tosi kiva kämppä tos Vaasankadulla. Siinä on ikkunat kadulle ni voi vaan istua ikkunanlaudalla ja kattoa ihmisiä.

Tytön ystävät tulevat ulos lepakkomiehestä, ja ovat heti innostuneita kartoista. Hesari #4-elintarvikekioskin rappusille on sammunut mies. Tolpalla jonottavat taksit, mutta asiakkaita ei näy. Lähestymme tupakoivaa kuskia.

– Ei oo pahemmin asiakkaita. Ei näistä päivistä tiedä millon porukka juo. Se on ihan tuurista kii. Joskus tulee keskiviikkona 300 kassaan ja siitä jää taskuun 70, joskus taas 500.

Mies arvelee metroaseman tolppaa Kallion parhaaksi.

– Ei täällä katota sitä päivää, et nää on hyviä mestoja arkena. Enkä mä sanois et tää on sen huonompaa seutua. Huonoja asiakkaita voi tulla mistä vaan, enkä mä dissaa mitään tolppaa. Tuli just 27 vuotta kuskina täyteen ja oon nähny tän muutoksen.

Vaasankatu on Tyhjä. Viimeisenkin hieromalaitoksen ovi suljetaan ja kaksi naista kävelee pois toppatakit yllään ja pyyhkeet lanteillaan. Fantasy Ladiesin ”welcome” kyltti jää vieläkin vilkkumaan.

03.00 Sekä Vaasan- katu, että aukio ovat täysin tyhjillään. Kerrostalojen seinissä näkyy ripotellen palavia valoja. Päätoimittaja Andy Kauranne ajaa paikalle valkoisella autolla, tarjoaa tupakat ja kertoo alatyylisen vitsin palatakseen nauraen takaisin yöhön.

Pieneen tilastoa: noin 500 metriselle Vaasankadulle mahtuu yksitoista baaria, yhdeksän hieromalaitosta, sekä yksitoista seksiliikettä, joista viisi on vieretysten.

04.00 Vastaan kävelee kaksi nuortamiestä, joilla on kasvoissaan tussatut viikset ja askelluksessa hieman ristipistoa.

– Käytiin hakemassa blandikset. Tiedossa kossua ja mustikkakeittoa, kertoo Joonakseksi esittäytynyt mies.

– Lähdettiin vetämään perseet kun kaveri jäi kämpille tekemään sitä kauneinta.

Takaisin Helsinginkadulla ja Hesari #4 elintarvikekioskissa, jossa on omistajan lisäksi yksi asiakas.

– Ihan normaalisti on käynyt väkeä. Häiriöitä on ihan tarpeeksi: kodittomia, humalaisia ja rosvoja. Kohta enemmän kun olen auki 24 tuntia.

– Porukkaa kävelee tästä paljon ohi ja baarin jälkeen on nälkä, hän pohtii.

– Nyt on rauhallisempaa, kun Alepa on auki koko ajan. Silloin tällöin käydään päälle. Yhteensä kymmenenkertaa 2,5 vuoden aikana, mutta aina ei voi soittaa poliisille. Viimeksi sanottiin, että sulje sitten paikka.

Vaasankatu on autio.

05.00 Ihmisiä alkaa jo kävellä töihin. Metroasema on auki. Laskeutuminen vielä liikkumattomia rullaportaita alas laiturialueelle tuntuu ikuisuudelta. Ensimmäistä metroa odottaa kourallinen väsyneen näköisiä ihmisiä.

Käymme 24-h Alepassa. Työntekijä antaa varsin ympäripyöreän haastattelun, kuinka asiakkaat ovat ihan mukavia ja ilta on sujunut ihan hyvin.

– Ihan mukavia yövuoroja.

Kollegani ostaa energiajuoman puoliksi kolikoilla puoliksi kortilla.

06.00 Muistan, ettei minulla ole varaa bussiin, ja päätän kokeilla, kuinka matkarahojen kerääminen sujuisi pullojen muodossa. Ensimmäiset 15 minuuttia tuottavat kaksikymmentä senttiä.

Dallapen puistossa ei ole yhtäkään ehjää pulloa. Kaksi koiranulkoiluttajaa joista toisen valkoinen pikkukoira alkaa rähistä. Harjun nuorisotalon portailta löytyy kymmensenttinen. Teollisuuskadulla näkyy autoja jo paljon.

07.00 Töihin menijöitä näkyy jo enemmän, mutta Helsinginkatu on varsin rauhallinen. Ainoat kaksi vastaantulevaa pulloa ovat ulkomailta tuotuja. Harjunpuiston kohdalla syntyy päätös lähteä ottamaan vastaan auringonnousua Vallilan kallioille.

Kallioita ympäröivä Puu-Vallila on kaunis, mutta harmaan taivaan läpi ei auringonnousua pääse näkemään.

Aamun sarastus

08.00 Katuvalot sammuvat. Teollisuuskatu on jo täynnä autoja. Katujen liikehdintää voi kutsua jo elämäksi, ja Aleksis Kiven koulun ikkunasta loistaa valo. Myös ensimmäiset hieromalaitokset avaavat jo oviaan. Erään hieromasalongin ja kampaamon yhteinen ulko-ovi ei ole ehtinyt sulkeakaan, mutta se vaikuttaa enemmän unohdukselta kuin aukioloajoilta.

Aukiolla on jo paljon läpiliikennettä. Pullosaldo on jäänyt kahteenkymmeneen senttiin. Ne saa S-marketin kautta siirrettyä suoraan pelikoneeseen.

R-kioski on juuri avannut ovensa ja myyjällä on aikaa haastatteluun:

– Meillä käy täällä ihan laidasta laitaan porukkaa. Narkkareita, pukumiehiä ja tosi paljon hipstereitä.

Aamuisin käy vakituisia arvanostajia ja kaljanostajia sitten vähän ennen yhdeksää.

Myyjä ei pidä aluetta pelottavana seutuna.

– Olen asunut täällä koko ikäni, eikä uhkatilanteita ole tullut kuin muutama.

Hiljainen vesisade alkaa.

09.00 Ensimmäiset Baarit avaavat ovensa.

09.05 Ravintola Buds’issa maksaa ensimmäisen tunnin ajan tuoppi 2,5 euroa. Kauhtuneilla sohvilla istuu jo viisi asiakasta, joista jokainen istuu omassa pöydässään. Kaiuttimista kuuluu radion aamushow.

09.15 Paikalla on jo kahdeksan ihmistä, joista yksi on kahvilla. Keskimmäiseen pystypöytään on muodostunut kolmen hengen seurue, jotka rupattelevat ja lukevat aamun lehtiä.

09.20 Paikassa on enää yksi vapaa pöytä. Yksi keskimmäisen pystypöydän miehistä kaataa oluensa ystävän syliin. Tilanne johtaa uuden tuopin hakemiseen ja naureskeluun.

09.30 Ihmiset alkavat keskustella toisilleen pöydistään. Ravintola alkaa pikkuhiljaa täyttyä puheensorinasta.

Kallion Mestarissa on neljä asiakasta, jotka nainen tiskin takana tietää kertoa kantiksiksi.

– Mut ei ne täällä joka päivä yhdeksältä ole.

10.00 Nyt sataa jo kunnolla. Vaasanaukiolla sijaitsevassa Seksipisteessä on Paikalla myyjän lisäksi yksi asiakas, joka kuitenkin poistuu mitään ostamatta. Myyjä antaa mielellään kommentin, vaikka epäilee, osaako hän sanoa mitään, mistä olisi apua.

– Mä en noista suosituimmista tuotteista osaa sanoa, kun en ole omistaja. Mä vaan tuuraan täällä silloin tällöin. Seksilehtiä menee paljon.

– Asiakkaita on eniten lounastunnin aikana ja iltaisin. Ennen viikonloppua myös tulee enemmän kiirettä.

Harjunpuistossa antikvariaatti Punaisen Planeetan myyjä kertoo, että antikvaarisia kirjoja menee melko mukavasti.

– Ainakin meillä, mutta meidän asiakaskunta on vähän nuorempaa kuin antikvariaateissa yleensä.

Varmaankin koska meillä on paljon tietokirjoja ja musiikkikirjoja.

Hieman ennen yhtätoista on aika palata takaisin koululle väsyneinä ja märkinä. Ville Hinkkanen käy ottamassa vielä tilannekatsauksen viimeisiltä tunneilta, mutta linja pysyy vahvan sateisena ja harmaana. Vaikka Vaasankadulla on lähialueineen baarikeskittymän vuoksi paljon yöelämää, on siellä vaikea tuntea oloaan uhatuksi.

 

Shoutbox

Turn off/on Sound Options Smileys History FAQ Kide Chat
Guest_6132: You have got incredible info in this article.

«link»
Guest_9621: You have got wonderful thing on this website.


«link»
Guest_9907: Really....such a beneficial web site.

«link»
Guest_4674: I love this website - its so usefull and helpfull.


«link»
Guest_3700: Really wished to point out Now i am lucky I stumbled on the internet page!


«link»
Guest_2935: Excellent Web site, Maintain the fantastic job. Thanks for your time!


«link»
Guest_6408: The smells of cooking always bring back happy memories for many families. Learn to create meals that will have a special place in your heart, as well as your family's. There are many great cooking tips available that can help new and experienced chefs alike, learn how to cook excellent food. These are a but a few of the best tips. Before eating there is cooking, and before cooking there is preparation. This is a vital step to master if you want to produce impressive meals. Save yourself time and trouble by having all your ingredients ready. Organize everything so you can start cooking, including the spices and utensils. This can help relax everything so that you can make something great. Keep a potato masher in your kitchen at all times. This useful device can be used to mash more than just your typical potatoes. Try mashing carrots, cauliflower, and other root vegetables. You can mix any of these in to your usual mashed potatoes to make them more vibrant, nutritious, and interesting. To reduce the fat and calories in a recipe that calls for a lot of mayonnaise, simply replace half the mayonnaise with sour cream. Since mayonnaise serves primarily a textural purpose in many of these recipes, replacing it with similarly textured sour cream gives you the same texture with a lighter, healthier taste. When you are cooking for your family, try not to stick to one style. If you cook the same meal over and over, it can get boring and your family will become jaded with the dishes that you make. Change things up every night so that you can introduce new meals and cuisines to your family. Now that you've read some of the best tips about cooking, you are ready to get into the kitchen and start cooking! Prepare something that will have your neighbors coming over to check out the delicious smells. New and experienced chefs can both benefit from all of the valuable information contained in this article.
vitamix s30 blender ( «link» )
Guest_1615: The smells of cooking always bring back happy memories for many families. Learn to create meals that will have a special place in your heart, as well as your family's. There are many great cooking tips available that can help new and experienced chefs alike, learn how to cook excellent food. These are a but a few of the best tips. Before eating there is cooking, and before cooking there is preparation. This is a vital step to master if you want to produce impressive meals. Save yourself time and trouble by having all your ingredients ready. Organize everything so you can start cooking, including the spices and utensils. This can help relax everything so that you can make something great. Keep a potato masher in your kitchen at all times. This useful device can be used to mash more than just your typical potatoes. Try mashing carrots, cauliflower, and other root vegetables. You can mix any of these in to your usual mashed potatoes to make them more vibrant, nutritious, and interesting. To reduce the fat and calories in a recipe that calls for a lot of mayonnaise, simply replace half the mayonnaise with sour cream. Since mayonnaise serves primarily a textural purpose in many of these recipes, replacing it with similarly textured sour cream gives you the same texture with a lighter, healthier taste. When you are cooking for your family, try not to stick to one style. If you cook the same meal over and over, it can get boring and your family will become jaded with the dishes that you make. Change things up every night so that you can introduce new meals and cuisines to your family. Now that you've read some of the best tips about cooking, you are ready to get into the kitchen and start cooking! Prepare something that will have your neighbors coming over to check out the delicious smells. New and experienced chefs can both benefit from all of the valuable information contained in this article.
vitamix s30 blender ( «link» )
Guest_2760: Can receive the doctor's certification essential for software to the State of Arizona.
I really like those that do an important job, like MMJDOCTORONLINE. We're recognized for the professionalism of our employees. Hollywood Simple Clinic is on the first ground and we are handicap accessible for our medical hashish patients. The advert sought naturopaths for half-time work certifying MMJ and promised good money.
Dr. Joe Cohen received his Doctor of Osteopathy degree in 1979 after which he accomplished his residency in obstetrics and gynecology at Yale University Faculty of Medication in 1983, having been the primary osteopathic physician to observe in a specialty in the state of Connecticut.
Certified patients receive a physician's suggestion allowing certified individuals to acquire medical marijuana beneath the State of Arizona medical marijuana legal guidelines and to attain the standard of life they deserve.

Click on on a dispensary title for more info, or use the Export button beneath to export all dispensary information. Inexperienced Cross Patient Facilities and our doctors attempt to assist and educate certified Arizona medical marijuana patients, to obtain their AZ state issued Medical Marijuana Card.
Compassionate medical doctors serving Colorado with Medical Marijuana evaluations and hashish schooling. Finding Licensed Medical Weed Docs Inside The State Of California. Prior to you assembly with us, there are things you must understand and knowledge you'll need to deliver along in your evaluation to see if you'll qualify to profit from Medical Marijuana.Every state that has legalized medical marijuana regulates who could use it and how the product is distributed within its borders. San Jose Office Oficina San José 11am - 7pm Walk ins welcome 7 days per week mmjdoctorsj@ 36 S 1st St, San Jose, CA 95113 Particular : Protection ID 50% OFF.
At the Florida Medical Marijuana Certification Middle (FLMMCC), qualified patients can obtain the physician's certification necessary for the authorized use of medical marijuana. A 2014 Auditor's General report of the Arizona naturopathic board found that many of the state's naturopaths consistently didn't comply with the law when authorizing marijuana.


Our cannabis clinics focus on medical marijuana playing cards in California, Florida, and New York. Do not cross-out, write-over or use white-out to right information. Our workers will explain the affected person application process and can guarantee that each one of our sufferers submits a complete software along with all other gadgets which are required by the state.
Qualifying patients might want to get an Ohio Marijuana ID Card , or MMJ Card to have the ability to purchase cannabis products from a licensed Ohio Dispensary Medical marijuana has proven nice results as a therapy for mental well being points similar to PTSD that many of our proud Ohio Veterans are coping with at present.


Too often the doctor will not be acces
Guest_8210: Sustain the good work and generating the group!

«link»
Guest_8193: Even if your only cooking task is feeding your household, there is plenty that you can learn to improve your cooking talents. Even minor changes can sometimes transform a two-star meal into a four- or five-star meal that your family will want to eat again and again. Read on for a handful of useful cooking tips that can help you to uncover your own culinary style. Get the most juice out of lemons. Fresh lemon juice is much more tasty than the kind that comes out of a bottle, but it is sometimes surprising how little juice you can get out of a lemon. Heat the lemon in a microwave for 20 seconds on high power. Then, roll the lemon on your cutting board using as much pressure as possible. This way, you will get about twice the amount of juice out of the lemon, and your dish will be much more flavorful! Use a heavy duty, zip-lock plastic bag to separate pan drippings. After roasting meat, pour the pan drippings into a zip-lock plastic bag. Let the fat rise to the top. Carefully snip off one of the bottom corners on the bag, and pour out the fat-free broth. The fat will stay in the plastic bag, and you will have a tasty broth as a base for gravy or a sauce. Damp paper towel and a plastic bag can extend the life of your greens. If you wrap your fresh herbs or fresh greens with a damp paper t owel and then place them in a plastic bag, they will last longer. They will normally stay fresh three to four days longer if you do. Becoming a good cook is a lifelong learning process. With improved culinary skills, not only will you eat better, the people around you will eat better as well. You may be the next Julia Child.
vitamix s30 blender ( «link» )
Guest_3365: Even if your only cooking task is feeding your household, there is plenty that you can learn to improve your cooking talents. Even minor changes can sometimes transform a two-star meal into a four- or five-star meal that your family will want to eat again and again. Read on for a handful of useful cooking tips that can help you to uncover your own culinary style. Get the most juice out of lemons. Fresh lemon juice is much more tasty than the kind that comes out of a bottle, but it is sometimes surprising how little juice you can get out of a lemon. Heat the lemon in a microwave for 20 seconds on high power. Then, roll the lemon on your cutting board using as much pressure as possible. This way, you will get about twice the amount of juice out of the lemon, and your dish will be much more flavorful! Use a heavy duty, zip-lock plastic bag to separate pan drippings. After roasting meat, pour the pan drippings into a zip-lock plastic bag. Let the fat rise to the top. Carefully snip off one of the bottom corners on the bag, and pour out the fat-free broth. The fat will stay in the plastic bag, and you will have a tasty broth as a base for gravy or a sauce. Damp paper towel and a plastic bag can extend the life of your greens. If you wrap your fresh herbs or fresh greens with a damp paper t owel and then place them in a plastic bag, they will last longer. They will normally stay fresh three to four days longer if you do. Becoming a good cook is a lifelong learning process. With improved culinary skills, not only will you eat better, the people around you will eat better as well. You may be the next Julia Child.
vitamix s30 personal blender ( «link» )
Guest_3488: Over the years, the history of human race has witnessed many significant changes in the continuous quest of improving lifestyle. Past few years have been characterized by such changes in every aspect of society. Certainly, many new innovations and improvised technologies have altered the world forever. The most significant change can be attributed to the popularity and use of Internet. Gone are the traditional ways of earning income. There has been a rise in home based business opportunities emerging from this new global sphere. If we take a closer look at the recorded history, then it has been a conventional trend that people who wish to work for a salary are compelled to work at the location of client or of company they are working for. Although that concept of self employment had been present in past, it wasn't until the 90's when Internet came of age and presented diverse opportunities and platforms for people to work from home, while having access to the world through their personal computers. This is an ideal platform which allows people to work from home and get paid handsomely for the efforts they put in. With these ever-increasing opportunities, people like you and me are able to work according to our own terms. There is no more compulsion from our rude boss to work as per his dictated terms and conditions. In fact, this option offers a freedom that no other job can offer.There are plenty options and opportunities knocking your door on the Internet. You can easily find a plan that can fit your needs and terms. Even though, surfing on Internet for such opportunities can be time-consuming. You will come across thousands of sites and places, which claim to be the perfect option. They claim to know exactly what you are searching for and there is a possibility that you can commit blunders because of their exaggerated claims. It is quite obvious that the sites claiming to offer best plan don't know you personally. They don't know your likes and dislikes. They don't know about your passion. They don't know about targets- short term or long term. They don't know your expected level of income and they don't know how much time you can work for. The lack of this knowledge can pose a great threat to your search for such opportunities. So, in order to find a perfect suitable plan or opportunity, you have to do some kind of research and find opportunities of your own. You can even search for the research opportunities with their supported statistics. This thing can narrow down your search for the best home based opportunity. The best part while searching for such businesses can be considering your own hobbies, your own likes. Just ask yourself how do you spend your idle time? There are so many hobbies like book reading, ornamental fish keeping, shopping, watching sports, keeping pets, or even finding a good deal. Surely, you will be much more comfortable at one of those hobbies. So, if you find a niche that is related to something you love, then you a
Guest_1999: Are you dissatisfied with the dish washer cleaning agent that you are currently utilizing? With a lot of brand names providing dishwashing fluids as well as gels, consumers often ask yourself which one to purchase. Here's some info concerning some premier products.Cascade Full All-in-1It is available in gel packs that are handy and you just require one pack each time. No measuring and also pouring. It has a fresh citrus fragrance, that will maintain your utensils smelling fresh. It will free the utensils of hard oil and difficult-to-clean gunk. Just what's even more, it also removes streaks from the glassware. Nonetheless, it isn't really green. Sunlight and also Earth Dishwasher SoapThis one does not leave any residue after the meal washing is done. Best for greasy meals, baby containers, and also your sophisticated cutlery. It is among the best green products as well as does not result in any kind of kind of contamination. It is readily available through tablets.It is available in tablet type. For this reason, the pre-measurable tablet computers are simply very easy to use. Just what's more, it makes sure phosphate-free and also bleach-free cleaning. It depends on the mark, and also its only disadvantage is that, it's pricey and also does not define all the components had in the tablets.It also is available in the kind of tablet computers as well as is made from plant-based ingredients. It does not include bleach. It is also without artificial fragrances. It is among the best products for difficult water in addition to soft water. A little disadvantage is that, these tablet computers could crumble while you remove them from the package.Palmolive gel is easy to make use of as well as efficient item that you can look into. Delicately press it and also you can have it without the requirement for extreme squeezing. It works well by cleaning hard stains, as well as the baking soft drink had in it functions finest in absorbing dish odors.The right way to learn the most effective item is to check out some of the top rated cleaning agents, and also proceeding the use of the one which provides you ideal results. Don't just go for fragrance, if you want such a product, those with lemon or orange scents are the most effective. You could additionally check the active ingredients and also maintain away those products which contain hazardous components. Besides these products, you could also make use of baking soda and also vinegar to clean utensils.
Extra resources ( «link» )
Guest_5918: Are you dissatisfied with the dishwashing machine detergent that you are presently using? With so many brand names supplying dishwashing fluids and also gels, consumers often wonder which one to acquire. Right here's some information regarding some top-rated products.Cascade Complete All-in-1It is available in gel loads that come in handy as well as you simply need one pack at once. No measuring as well as putting. It has a fresh citrus fragrance, that will certainly keep your tools smelling fresh. It will certainly release the utensils of difficult grease and difficult-to-clean grime. Exactly what's more, it also removes streaks from the glasses. However, it isn't green. Sun as well as Planet Dish washer SoapThis one does not leave behind any type of deposit after the dish washing is done. Best for greasy dishes, infant containers, and your classy cutlery. It is just one of the best environment-friendly products and also does not lead to any kind of sort of pollution. It is offered through tablets.It can be found in tablet form. Therefore, the pre-measurable tablets are just easy to make use of. Exactly what's more, it makes certain phosphate-free and also bleach-free washing. It is up to the mark, and also its only downside is that, it's costly as well as does not specify all the active ingredients had in the tablets.It likewise is available in the form of tablets as well as is made from plant-based ingredients. It does not include bleach. It is also without synthetic scents. It is just one of the best items for tough water along with soft water. A tiny drawback is that, these tablets may fall apart while you remove them from the package.Palmolive gel is easy to utilize as well as effective item that you can have a look at. Delicately press it and also you could have it without the demand for extreme squeezing. It functions well by cleaning up difficult stains, as well as the baking soda included in it functions best in taking in recipe odors.The appropriate way to learn the best item is to take a look at several of the top rated detergents, and proceeding making use of the one which gives you ideal outcomes. Do not simply opt for scent, if you desire such an item, those with lemon or orange scents are the very best. You can also examine the components and also keep away those items which contain dangerous components. Apart from these products, you can likewise utilize baking soda and vinegar to clean tools.
read more ( «link» )
Guest_8052: Your tips is amazingly important.

«link»
Guest_2819: Simply just desired to tell you I'm just glad I happened onto your webpage.«link»
Guest_4268: Did You Know?Compared to other animals, cats feel thirsty less frequently. Hence, it is essential to provide clean water sources at different places in the house to avoid dehydration in them. Today, increasing number of families are opting to buy a water fountain for their cats, the prime reason being the reducing cases of dehydration and kidney-related diseases in cats due to these fountains. Water fountains provide continuous water supply that encourages your feline to drink large amounts of water every day. This not only helps decrease health issues in a cat, but is also a convenient option for the worried pet owner. The following are some of the top drinking fountains for cats.Note - Prices are subject to change, and are not inclusive of any promotions or offers.Petmate Deluxe Fresh Flow Cat Water Fountain Price: US $39.79This water fountain has a charcoal filter that filters up to 3 liters of water. The design of the fountain is simple; water travels through the filter and is released through the upper part of the slide installed, falling in a rather quiet manner into the reservoir. The reservoir is also translucent in nature. The water filter, besides being easy to replace, gives an assurance of eliminating bacteria, thereby, protecting your cat from falling sick. The translucent reservoir makes it easy to gage the level of water, along with a valve that controls the flow of water without making any noise. It is made of plastic, and can be difficult to dismantle at times. The plastic body tends to get covered with dirt, and hence, is prone to the growth of bacteria. The filter can get a bit noisy, slowing down the force of water; especially when it gets clogged with cat hair. Drinkwell 360 Pet Fountain Price: US $55.88Having similar advantages as the Original Pet Fountain model from the same company, the Drinkwell 360 Pet Fountain ups the quotient with a sleek, modern design suitable for felines of all ages. The fountain incorporates both the filter and reservoir, with changeable attachments or spout rings to choose the type of waterfall you desire or your cat enjoys. The integrated reservoir stores up to 3.8 liters of water. The fountain comes in two versions ― plastic and stainless steel. Perfect for homes with more than one cat. Water flow can be adjusted, with the pump making the least amount of noise. Easy to assemble. The reservoir is translucent; hence, it becomes difficult to estimate the level of water. Although not always, cleaning the fountain can be a tedious job. Furthermore, it needs to be cleaned weekly. Pioneer Pet 6022 Ceramic or Stainless Steel Drinking Fountain, Raindrop Design Price: US $49.95One of the best charcoal filters in the market, this fountain is designed for continuous use. It has an adjustable pump that filters up to 1.7 liters of water. The model comes in a ceramic-and-stainless steel design, and is reported safe to be washed in a dishwasher. The fountain offers two places for your cats to drink water from
Guest_5918: It is necessary to be knowledgeable about some security ideas relating to a microwave, as ignorance could conduce to unexpected burns. This write-up provides some essential safety and security functions and also tips that can assist you to be cautious while running a microwave. In this globe of rush, none people have the moment to prepare food on a sluggish flame. From scheduling tickets online to buying online, we've handled to find ways to do our day-to-day jobs much faster. Food preparation is something that eats a lot of our time each day. However, microwave food preparation seems to have revolutionized the food preparation market! Right from specific residences to dining establishments and also commercial facilities, a microwave is made use of to cook, thaw and warm food. And just what far better means to prepare food and do the culinary features in simply a couple of mins! Nevertheless, we typically hear that microwave are not as safe as they appear to be.Microwave Stove Security FeaturesMicrowaves could cook meat, which itself suggests how powerful microwaves are, therefore, these very same waves can also shed human tissues. In 1986, there was a case where individuals received burns from spattering grease, steam and warm food from the microwave oven. Nonetheless, to this the Food and Drug Administration states that such crashes could happen to anyone operating a routine stove or cooking surface. So the crux of the matter is to secure yourself and beware while working with the microwave, as one would certainly made with the normal stove, warmers, etc. Let's look at some safety and security suggestions which could help you reduce the opportunity of any type of accidents as well as injuries. They are as complies with: If the oven does not work appropriately or is damaged, do not operate it. Make sure the door seals properly and also there is no damages to latches, pivots, door seals or stove surface areas. If the door cannot close correctly, do not utilize it and get it inspected. Never run the stove when it is empty as the no-load problem can cause excess leak and also damages. Never ever position steel tools or anything made from metal (also aluminum foil is a big no!) in the microwave setting. Putting anything made of metal can conduce to oven damage and produce a fire. Hence, make use of only microwave secure utensils to cook food in the microwave. Make sure you make use of the appropriate utensils in the best setting. Glass is risk-free in convection along with microwave mode. For grilling, utilize the grill tray offered together with the oven. The rotating glass plate has to be cleansed on a regular basis to stop contamination from organic buildup. Do not make use of steel woollen or strong abrasives to clean the microwave. Water as well as mild cleaning agent will certainly provide for cleansing. Foods cooked in the microwave for numerous mins could be extremely warm. Hence, one has to beware while eliminating this food from the microw
Guest_3605: For humans, being known as a pig or a hog is one thing impolite and degrading, meant to make one feel ashamed or inferior.


«link»
Guest_3968: You've awesome knowlwdge these.

«link»
Guest_9200: Have you always wanted to become a better cook? There are lots of tips and ideas on how to improve your technique in cooking. Learning how to cook better and to enjoy it more can improve the quality of life for you and your family. Read this article for some neat suggestions that cooks of all experience levels can use. The prep work is a very important part of assembling a home-cooked meal for family or friends. Double-check to make sure you have all the necessary ingredients. Get all of the items you need prepared the day before so there will be no rushing. This means you don't have to worry when time is short, which means your cooking will be better. When cutting onions, hold a match between your teeth while you cut. Make sure the match is not lit. This will keep those stinging eyes and unwanted tears away. Your experience cutting the onion will be more pleasant if you follow this simple tip each and every time. A good thing to remember regarding cooking is to store your ingredients and spices in a cool dark place and not on top of your stove. This is because humidity and light tend to cause spices and herbs lose their flavor. This is one of the things new cooks tend to forget. Wash your mushrooms off with a damp cloth. Don't put them under running water to clean them. Mushrooms are like little sponges and running them under the tap will cause them to absorb too much water. This can affect their taste and your cooking time as well. as you can see, learning to be a better cook is not that difficult. You do not need to be a chef at a 4-star restaurant in order to cook like one. Try some of these ideas in this article, and you will be impressed by how much you can improve your cooking technique. Your family will look forward to each meal that you make!
vitamix s30 blender ( «link» )
Guest_5179: GSA Internet search engine Ranker is here to remain as well as offer a rigid competition to most other comparable automatic back links search engine optimization softwares.«link»
Guest_8356: Have you always wanted to become a better cook? There are lots of tips and ideas on how to improve your technique in cooking. Learning how to cook better and to enjoy it more can improve the quality of life for you and your family. Read this article for some neat suggestions that cooks of all experience levels can use. The prep work is a very important part of assembling a home-cooked meal for family or friends. Double-check to make sure you have all the necessary ingredients. Get all of the items you need prepared the day before so there will be no rushing. This means you don't have to worry when time is short, which means your cooking will be better. When cutting onions, hold a match between your teeth while you cut. Make sure the match is not lit. This will keep those stinging eyes and unwanted tears away. Your experience cutting the onion will be more pleasant if you follow this simple tip each and every time. A good thing to remember regarding cooking is to store your ingredients and spices in a cool dark place and not on top of your stove. This is because humidity and light tend to cause spices and herbs lose their flavor. This is one of the things new cooks tend to forget. Wash your mushrooms off with a damp cloth. Don't put them under running water to clean them. Mushrooms are like little sponges and running them under the tap will cause them to absorb too much water. This can affect their taste and your cooking time as well. as you can see, learning to be a better cook is not that difficult. You do not need to be a chef at a 4-star restaurant in order to cook like one. Try some of these ideas in this article, and you will be impressed by how much you can improve your cooking technique. Your family will look forward to each meal that you make!
vitamix s30 blender ( «link» )
Guest_2166: Whether you send fresh flowers or lush plants, your loved one will admire your thoughtfulness on his or her birthday gift for best friend female ( «link» ).
Guest_7323: You have got the best internet websites.

«link»
Guest_5340: Much thanks! It is definitely an amazing website!

«link»
Guest_4773: Wow, lovely website. Thnx ...

«link»
Guest_1950: Awesome web page you have in here.

«link»
Guest_8675: Maintain the exceptional job !! Lovin' it!

«link»
Guest_4393: We are an Ohio Family owned and Operated Company. Give us a call, we are easy to speak with. We have been running MiniThrowballs.com/ ImprintLogo.com given that 1999 and have been involved in the promotional industry for more than 25 years. We have the experience and expertise to make your next occasion great! MiniThrowBalls.com sees the demand for sporting event promotions that can be acquired in bulk at lower costs. Our line of mini sports balls and other items are offered at wholesale pricing which enables the purchaser to use our products as fundraisers or business promos at an affordable price. Wholesale Pricing You will discover that our rates is much less than the majority of the other business out there. Why is this? Easy, we work on less profit. Our profit margins are less but we do more volume. We want you to be able to resell our items for a revenue. Great for fundraising!!! Quality Products Products supplied by MiniThrowBalls.com are high in quality. We aim to find the best quality products that you can feel happy of having your name on. Whether your purchasing Imprinted Sports Balls, or Stadium Cups we desire our customers to understand they got the best quality and the best rates readily available. Personalized Service Here at MiniThrowBalls we believe in customer support. At any time you can simply get the phone and get a live person to talk too. You wont be put on hold and transferred to individual to individual. When you call us, we really respond to the phone and are easy to comprehend. MiniThrowBalls.com Brings Everything Football! From Football Drawstring School bags, mini Footballs, Pressure Footballs, Nerf Form Foam Footballs, plus more, we promise these products as a goal at your advertising event! Our line from mini Footballs is produced advertising giveaways and marketing! From the miniature stress footballs to the timeless vinyl football and far more, we have an outstanding football to conserve your fans and fans happy. Pick the design, design and color you adore and make your following occasion a Touchdown! Personalize your product and we do the rest! The Miniature Autograph Football is all things great in its style and quality. Personalized with your custom Logo, these are the ideal way to display your marketing at any promotional event. The Miniature 6 Plastic Footballs are our number 1 seller. Available in a range of colors they are perfect for promotional events and marketing. Turn an uninteresting conference or conference into an enjoyable group structure occasion. Get everyone off the sidelines at the big game, or bring a reunion together with these inexpensive tailored mini footballs. Your custom logo makes these a remarkable advertising or marketing tool. Stress Balls Our Football Stress Balls been available in more than 10 colors. These tailored stress relievers will assist you get the ball rolling from the conference rooms to the classrooms and all over in between. With bulk purchasing readily available, your
Guest_9251: We are an Ohio Family owned and Operated Company. Provide us a call, we are simple to talk with. We have actually been running MiniThrowballs.com/ ImprintLogo.com given that 1999 and have been involved in the marketing industry for more than 25 years. We have the experience and proficiency to make your next event excellent! MiniThrowBalls.com sees the demand for sporting event promos that can be acquired wholesale at lower costs. Our line of mini sports balls and other items are sold at wholesale rates which allows the purchaser to use our products as fundraising events or organisation promos at a budget-friendly price. Wholesale Pricing You will observe that our pricing is much less than most of the other business out there. Why is this? Easy, we deal with less revenue. Our earnings margins are less but we do more volume. We want you to be able to resell our products for an earnings. Great for fundraising!!! Quality Products Products supplied by MiniThrowBalls.com are high in quality. We make every effort to find the finest quality items that you can feel happy with having your name on. Whether your acquiring Imprinted Sports Balls, or Stadium Cups we want our consumers to know they got the very best quality and the very best prices offered. Personalized Service Here at MiniThrowBalls our company believe in client service. At any time you can simply get the phone and get a live individual to talk too. You wont be postponed and moved to individual to person. When you call us, we really answer the phone and are easy to comprehend. MiniThrowBalls.com Brings Everything Football! From Football Drawstring School bags, mini Footballs, Pressure Footballs, Nerf Form Foam Footballs, plus more, we assure these products as a touchdown at your advertising occasion! Our line from mini Footballs is produced promotional giveaways and marketing! From the miniature tension footballs to the timeless vinyl football and a lot more, we have an exceptional football to save your fans and supporters pleased. Choose the design, design and color you love and make your following occasion a Touchdown! Individualize your item and we do the rest! The Miniature Autograph Football is all things wonderful in its style and quality. Customized with your custom Logo, these are the ideal method to show your marketing at any marketing occasion. The Miniature 6 Plastic Footballs are our number 1 seller. Readily available in a variety of colors they are best for promotional events and marketing. Turn a boring conference or meeting into a fun group building event. Get everyone off the sidelines at the huge game, or bring a reunion together with these cost effective personalized mini footballs. Your custom logo makes these an impressive marketing or marketing tool. Stress Balls Our Football Stress Balls been available in more than 10 colors. These personalized stress relievers will help you get the ball rolling from the conference rooms to the classrooms and everywhere between. With bul
Guest_8057: Your stuff is quite intriguing.

«link»
Guest_6310: You're an extremely beneficial website; couldn't make it without ya!


«link»
Guest_5897: Though expensive, corrugated sheet metal roof covering is light-weight, sturdy and also recyclable.Metals have actually been used by humans considering that time long past. Even today, they are widely used for numerous objectives. Via the centuries, different steels have actually been used as roofing products. Innovation of steel as well as other alloys, and also developments in modern technology are some of the variables that preferred the metal roof industry.Earlier, sheet metal roofing was mostly used for farming, industrial and also commercial purposes. Barns as well as industrial structures with such roofing were an usual view, back then. Though it was rarely utilized for household purposes, the popularity of metal sheet roof covering reduced slowly. The product was vulnerable to rust as well as deterioration. Via the years, these items have progressed a great deal, as well as now metal roof covering is available in various styles, patterns, and also kinds. In addition to being rust-resistant, these newer versions are likewise visually enticing. What is Corrugated Sheet Steel Roofing?Most people recognize with corrugated cardboard, which is utilized to earn containers, boxes and also shipping containers. Made from lightweight paper, corrugated cardboard is much more rigid and solid compared to a stack of plain paper. This results from the curly pattern in which the papers are arranged. The very same principle applies in situation of corrugated metal sheets, which are made in a wave-like pattern, with alternate ridges and also grooves. This pattern provides extra strength, regardless of being light-weight. So corrugated steel sheets are more powerful compared to plain metal sheets.Various metals and also alloys are utilized for making corrugated sheet steel roof. They consist of copper, light weight aluminum, zinc alloy, tin (terne), stainless steel, lead, and galvanized steel. Light weight aluminum is primarily chosen for household objectives, as this steel is extremely light-weight. It is additionally resilient as well as is resistant to corrosion, also if there is no covering. Generally, it is covered and painted for much better looks and also a much longer life-span. Stainless steel corrugated sheets featured a 'terne' finishing, which offers a natural matte-gray surface. Nevertheless, this type is very pricey. Copper roof is very easy to set up and has a dazzling sheen, however could be really costly. Steel sheet roofing could also be made of alloys, which are strong and also sturdy, however once more, the price of alloys gets on the higher side.With the most recent developments in innovation, corrugated sheet metal roof includes a wide variety of easy to use attributes. The modern variations are not only resistant to rust and other natural elements, yet are also compatible the current fads. Various types of finishes are made use of for making the item water-proof, algae-proof, rust-proof, as well as heat reflective. Nevertheless, it is
Guest_2376: Though expensive, corrugated sheet metal roof is light-weight, sturdy and also recyclable.Metals have actually been utilized by human beings because aeons ago. Also today, they are extensively utilized for different functions. Via the centuries, different steels have actually been made use of as roof materials. Invention of steel as well as various other alloys, as well as advancements in innovation are a few of the aspects that preferred the steel roofing industry.Earlier, sheet metal roof was mostly utilized for farming, business and industrial purposes. Barns and also industrial structures with such roof covering were an usual view, back then. Though it was seldom utilized for household functions, the appeal of steel sheet roof covering reduced slowly. The product was susceptible to corrosion and corrosion. With the years, these items have actually advanced a great deal, and currently metal roofing is offered in different styles, patterns, as well as types. Besides being rust-resistant, these more recent versions are likewise aesthetically attractive. Just what is Corrugated Sheet Metal Roofing?Most people recognize with corrugated cardboard, which is utilized making containers, boxes and delivery containers. Constructed from flimsy paper, corrugated cardboard is much more rigid and also strong than a pile of simple paper. This is because of the curly pattern in which the papers are organized. The same principle applies in case of corrugated metal sheets, which are made in a wave-like pattern, with alternative ridges and also grooves. This pattern provides extra stamina, regardless of being lightweight. So corrugated steel sheets are stronger than ordinary steel sheets.Various metals as well as alloys are used for making corrugated sheet steel roofing. They consist of copper, aluminum, zinc alloy, tin (terne), stainless-steel, lead, and galvanized steel. Aluminum is primarily chosen for residential purposes, as this metal is very light-weight. It is likewise durable and is resistant to rust, even if there is no coating. Usually, it is covered and also repainted for much better appearances as well as a much longer life expectancy. Stainless-steel corrugated sheets featured a 'terne' finishing, which offers an all-natural matte-gray finish. Nevertheless, this type is really expensive. Copper roof covering is easy to install and also has a fantastic sheen, yet could be extremely expensive. Metal sheet roofing can also be made of alloys, which are strong and also sturdy, however again, the cost of alloys gets on the greater side.With the latest developments in modern technology, corrugated sheet steel roof covering has a large range of straightforward attributes. The modern variations are not just immune to corrosion as well as various other natural elements, however are also in sync with the most up to date trends. Different types of coverings are made use of for making the item waterproof, algae-proof, rust-proof, as well as warmth reflective. N

Name:
Message:


:) :( ;) :P :D :| :O :S O.O 8) :_( :-* (!) (?)